Debrecen: négyes ikrek születtek, az apának is három ikertestvére van

-

A szülész az apa születésénél is ott volt.


Négyes ikrek születtek csütörtökön a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában – írja a Dehir.hu. A debreceni pár – mindkét szülő 30 éves – gyermekei spontán módon fogantak, és a terhesség 34. hetében születtek meg. Az édesanya 11 hete feküdt már bent a klinikán, így már nagyon várták a babák érkezését. A párnak eddig nem volt gyermeke.

A klinika igazgatója, Póka Róbert professzor és Jenei Katalin szülész-nőgyógyász programozott császármetszéssel három lányt és egy fiút segített a világra. Boglárka, Flóra, Jázmin és István egészségesek, súlyuk 1500 és 1900 gramm között van. Édesanyjuk is jól van.

A gyermekek édesapja szintén négyes ikerként született. Érdekesség, hogy amikor az apa és ikertestvérei 30 éve császármetszéssel a világra jöttek, Póka professzor annak az orvosi csapatnak is a tagja volt. A debreceni klinikán azóta, azaz 30 éve nem születtek négyes ikrek.

Magyarországon 4-500 ezer szülésre jut egy négyes iker. Az országban egy évben átlagosan 90 ezer gyermek születik, négy-öt évente jönnek világra négyes ikrek. Az ikerterhességnek nagyobb az esélye, ha lombikos eljárásban fogannak meg a gyermekek, a debreceni pár esete így még különlegesebb, hiszen a babák természetes úton fogantak.