De mi került ezen a vokson 56 ezer forintba?

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd / MTI/Koszticsák Szilárd

-

Venne kedvenc pártjának szavazatot 140 forintért? És 56 ezerért? A voksoknak a legegyszerűbb számítás szerint is ára van, néha nem is kevés. Persze a fő kérdés, hogy ez hogyan hasznosul a demokrácia érdekében.


Összesen 9 és félmillió szavazat és 6,3 milliárd forint támogatás – a listát állító pártokra leadott egyetlen szavazat 665 forintba került. Ha a pártok által kapott összes támogatást elosztjuk a rájuk leadott összes szavazattal, szavazatonként 141 és 56 ezer 720 forint közötti közpénzbe került egy-egy voks. Ami azt is jelenti, hogy minden egyes névjegyzékbe vett választópolgárnak 789 forintjába került, hogy támogathatta a pártokat, amelyekre végül szavazhatott. Ahogy azt 2012 májusában az egyik vezető fideszes politikus, Lázár János is megfogalmazta:
„A demokrácia pénzbe kerül és a választási kampányokat közpénzből kell finanszírozni.”
A VS.hu számítási módszere nem teljesen egzakt (például némiképp még változhatnak az eredmények). Először összeszámoltuk az országos listát állító pártok által kapott kampánytámogatást, és az általuk az egyéni jelöltektől átvett támogatást. Ezt aztán összevetettük a pártok által összesen kapott szavazattal. A végeredményt persze befolyásolja majd, hogy a két százalékot el nem ért jelöltek után mekkora támogatást kell a pártoknak visszafizetniük, és hogy mennyit tudnak majd ténylegesen visszafizetni – vagy hogy mennyit képes majd behajtani a NAV. A számítások szerint a legkevesebbe a Fidesz-KDNP-re, a baloldalra és a Jobbikra leadott voksok kerültek (141, 259 és 306 Ft/szavazat). Aztán van egy ugrás az LMP-nél (1435 Ft/szavazat), és ez után a voksok ára egyre csak nő. A legdrágábbnak – 50 és 56 ezer forint – egy-egy az Új Dimenzió Pártra és az Új Magyarország Pártra leadott szavazat bizonyult. Ez a két, korábban Zuschlag János, volt szocialista politikussal kapcsolatba hozott párt ugyanis fejenként több mint 180 milliós támogatással gazdálkodhatott, viszont mindkettő négyezernél kevesebb szavazatot kapott a NVI adatai szerint. szavazatok_ára