De mi került ezen 50 millióba?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

Aki azt firtatja, hogy mi került 50 millióba az '56-os megemlékezés dalán, azok le akarják járatni 1956 emlékét – Rétvári Bence szerint.


„...magyar és külföldi előadók ingyen vállalták el a munkát! Költség persze így is jelentkezik, de ha azt mondom, az egész költségvetés ötvenmillió forint volt, kisebb világcsúcsról beszélhetünk” – mondta az 1956-os forradalom évfordulójára Desmond Childtól rendelt dalról Tallai Gábor, a Terror Háza programigazgatója. Azóta kiderült, hogy a dallamot mindössze újrahangszerelte a szerző – aki saját bevallása szerint sem kért pénzt a munkájáért –, így joggal merülhet fel a kérdés: mi került ezen 50 millió forintba?

Ezt tudakolta legutóbb a jobbikos Dúró Dóra az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Dúró szerint: „A szóban forgó ár érthetetlenül magasnak tűnik annak tükrében, hogy egy átlagos magyar videoklip felvétele a legritkább esetben éri el a 2 milliós költséget. Az emlékdallal járó munkáért ráadásul – saját elmondásuk szerint – sem az énekesek, sem a magyar szöveg írója, sem a zeneszerző nem kért pénzbeli fizetséget. Megjegyzendő továbbá, hogy az NKA bábáskodásával futó Cseh Tamás Program idén 30 magyar zenekarnak nyújt 1,5-2 millió forintnyi anyagi támogatást zenekaronként. A 30 előadó és együttes támogatása tehát összesen tesz ki megközelítőleg annyit, mint az 56-os emlékdal egymagában.” Dúró Dóra hozzátette: „Ellentmondásokba ütközünk az egyes nyilatkozatok elolvasásakor is. Schmidt Máriát a sajtó munkatársai már felkérték közérdekű adatigénylés bemutatására és közzétételére, aki azonban ezt megtagadta, arra hivatkozva. hogy egyelőre nem született meg a felek által aláírt, végleges szerződés. Ez esetben nem világos, hogy Tallai megkötött szerződés hiányában miképpen tud konkrét összköltségről nyilatkozni. Továbbá Tallai Gábor szerint a kiadásokban benne számoltatik a dal zeneszerzőjének, Desmond Childnak a honoráriuma is, aki viszont bevallása alapján nem kért pénzt a közreműködéséért.”Mindezek után a jobbikos politikus azt kérte a tárcától, bocsássák rendelkezésére a dal költségvetésének tételes elszámolását.
A kérdésekre Rétvári Bence, az Emmi államtitkára reagált. A konkrét költségvetés bemutatásáról szóló kérdésre Rétvári annyit reagált: „Erre majd az emlékév lezárásakor kerülhet sor. Az emlékév végén az internetre is felkerülő teljes beszámolóból forintra pontosan kiderül, hogy mi és mennyibe került a dallal kapcsolatban.” Majd hozzátette: „... az ellenzéki pártok csak és kizárólag a rövid távú politikai haszonszerzés érdekében, nyíltan keresik a lehetőséget arra, hogy az emlékév egészét és ezzel együtt 1956 emlékét megszégyenítsék, azt lejárassák.”