De ki is az a Kunanbajev, akit a Ligetben láthatunk?

Fotó: Felsőfokon.hu / Felsőfokon.hu

-

Ma kazah költő-filozófusos szobrot avatott a kormány. Most megtudhatja, mivel érdemelte ezt ki Abaj Kunanbajev-Kunanbajogli.


Amikor a politikusok döntöttek az avatásról április végén, ellenzéki oldalról érkezett olyan kérdés, hogy miért állítunk szobrot egy itthon ismeretlen kazah költőnek? Kazahsztán elnöki köztársasága nem demokratikus ország. A „kazah nép ajándéka” – vagyis nem mi fizetjük –, a „kiváló magyar-kazah kapcsolatok” miatt érkezik hozzánk - így Csomós Miklós főpolgármester-helyettes. Abaj Kunanbajev (angolosan Abai Qunanbaiuli, eredetileg inkább Abaj Kunanbajogli) bronz mellszobra egyméteres, talapzattal együtt összesen több mint három méter magas. Múlt héten érkezett meg, kivágtak miatta pár fát. Mostantól a Városligeti körúton, vagyis az átnevezési hobbi nyomán az Asztana úton (Kazahsztán fővárosa) található.Okkupaj Abaj

A költő Csisztije prudi (Tiszta tavak) parkban álló szobra Putyin-ellenes tüntetések szimbóluma. 2012-ben hetekig gyűltek itt, mikor Vlagyimir Putyin államfő és Dmitrij Medvegyev kormányfő ellen szerveztek megmozdulást orosz értelmiségiek. Több ezren vettek részt, köztük Ludmilla Ulickaja is.

Szóval ki volt Abaj?

Az 1845-ben az ország keleti részén született Kunanbajev költő, gondolkodó és zeneszerző volt, amíg 1904-ben meg nem halt. Nagy értője volt a kazah népzenének is. Kunanbajev kulturális reformokat hirdetett, megújította a kazah irodalmat, elérte, hogy kazahul is jelenjenek meg könyvek, komoly hatással volt a kazah értelmiségre. Fordított Goethét, Byront. Európa felé lépő, nyitó, kazah modernizációt hirdetett orosz együttműködéssel. Ahogyan nálunk mindenhol van Kossuth, Petőfi vagy Széchenyi utca és minden egyéb, Kunanbajevről is több közteret, várost, egyetemet, iskolát neveztek el.


Ez itt a Kazakh TV Channel


Születésekor még Ibrahim volt, de hamar „Abay”-nak kezdték hívni, ami törődőt, gondoskodót jelent. Jó családból jött, ezért miután pár évet lehúzott iszlám iskolában, oroszoknál folytatta. Lermontovot és Puskint olvasott. Élete során az orosz befolyás nőtt az országban, új tanulási lehetőségek nyíltak, a nyugati és a keleti filozófia is megjelent. Kunanbajevben több mozgalom is a vezetőjét látta. Például az 1917 és 1920 között működő Alash Orda kormány, akik a kazah nép függetlenségét hirdették. Általában a képeken és szobrokon hagyományos kazah ruhában van, ő az egyik első népi, nemzeti hős. 1995-ben forgatott róla Abai című filmet a Kazakhfilm. Még többet a költőről itt talál.