De jólesik megint a feneketlen ostobaság!

Forrás: UIP

-

Tizenöt éve a Zoolander – A trendkívüli a szupermodellek körüli felhajtást figurázta ki, a most mozikba kerülő folytatás viszont már egy idősödő hollywoodi generációról szól. Még szerencse, hogy a főhős pont olyan idióta, mint volt, a poénok pedig merészebbek és gátlástalanabbak.


Bár a Zoolander – A trendkívülit 2001-ben mutatták be, stílusában és főleg témája miatt mindenestül a kilencvenes évek terméke volt. A szupermodellek kilencvenes évekbeli tündöklése, Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford világa ihlette az író-rendező-főszereplő Ben Stiller filmbeli karakterét, Derek Zoolander férfimodellt, a világ ostobáját. Stiller még stand-up komikusként találta ki a figurát 1996-ban Drake Satherrel közösen, majd neki szentelte harmadik rendezését.


Ben Stiller mint Derek Zoolander a Zoolander 2-ben


Stiller egyébként izgalmasabb és sokoldalúbb rendezőnek, mint színésznek: legalább három kultfilm fűződik a nevéhez (a Zoolander mellett a csodálatos Nyakunkon az élet, illetve a Trópusi vihar), és az agyeldobós vígjátékokon túl a szatíra és a nemzedéki közérzet is foglalkoztatja.

Emiatt nem is tűnt olyan rossz ötletnek, hogy 15 évvel az első rész után újra visszatérjen Zoolanderként, mivel az egykor bálványozott modell új története ötvözi mindazt, ami Stillert érdekli: arról szól, miként tudnak érvényesülni a kilencvenes évek öregedő sztárjai ma, és hogyan darálja be őket a szórakoztatóipar. Ám ettől még a film hatalmas állatság, amelyben majdnem minden szereplő irtó hülye.


Kristen Wiig és Will Ferrell


A sztori ezúttal feszesebb és célirányosabb, mint az első részben volt: valaki sorban végez a leghíresebb popsztárokkal, akik mind idióta arckifejezést vágnak halálukban. Ez az arc pedig feltűnően emlékeztet Derek Zoolander legendás grimaszára, a Kék Acélra, ezért egy elhivatott Interpol-ügynök (Penélope Cruz semmi kis szerepében is természetes és könnyed alakítást nyújt) fel akarja kutatni visszavonult főhősünket.

Zoolander ugyanis a remete-, vagy ahogy ő mondja, remeterákéletet választotta, miután élete álma, a Zoolander Központ Gyerekeknek, Akik Nem Tudnak Olvasni Jól, És Mást Is Meg Akarnak Tanulni Jól két nappal az átadás után összedőlt, maga alá temetve Derek szerelmét. A baleset oka az volt, hogy Zoolander ugyanolyan anyagokból építtette a központot, mint amiből annak makettje készült.


Penélope Cruz


Jogosnak tűnik hát a főhős önvádja, 15 évig tartó New Jersey-i bujdosásából azonban kénytelen visszatérni a kifutóra, miután Billy Zane elmagyarázza neki, hogy így visszakaphatja nevelőotthonba került kisfiát. Billy Zane-ről amúgy sosem derül ki, miért keresi fel Zoolandert, kinek dolgozik, egyáltalán mit keres a filmben azon túl, hogy nevessünk egyet rajta – a Zoolander 2-ben viszont ez sem zavaró.


Apró mobiltelefonnal Ben Stiller, mellette Penélope Cruz


A divatvilág újabb összeesküvése, amelyre szép lassan fény derül, és amelyben ismét Jacob „Mugatu” Mookberg (Will Ferrell) játssza a főszerepet, ezúttal sem túl ötletes vagy érdekfeszítő, viszont lehetőséget ad rá, hogy ismét felvonuljon Stiller minden hollywoodi ismerőse, akik önironikusan élcelődhetnek egy kicsit saját magukon.

Nem könnyű túltenni az első rész cameóparédáján, hiszen abban benne volt Christian Slater, David Bowie és Donald Trump is, de a folytatás felnő a feladathoz: Benedict Cumberbatch kétnemű (nem nélküli?) modellt játszik, Sting saját magát, Kiefer Sutherland pedig Jack Bauert, és övé a film legjobb alakítása – drámai monológja, amelyben rossz hírt kell közölnie Hansellel (Owen Wilson), az utóbbi évek legerősebb vígjátéki pillanatai közé tartozik.


Ben Stiller, David Bowie és Owen Wilson a 2001-es Zoolander - A trendkívüliben


A Zoolander 2-be ugyanis az írók – köztük Stiller és Hollywood sikerembere, a kisebb szerepben is feltűnő Justin Theroux – annyi falrengetően ostoba párbeszédet és nyugtalanítóan bizarr geget sűrítettek, hogy egy percig sem unatkozhatunk. A főhős érettebb lett az első részhez képest, de okosabb egy fikarcnyival sem:


– Nincsen meg a szókincsem, hogy felelni tudjak neked. Élő xilofon vagy.
– Úgy érted, élő lexikon?
– Nem tudom!

Zoolander 2

Owen Wilson és Ben Stiller


Meglepett, hogy a film 16-os karikát kapott Magyarországon, azonban tényleg annyi korhatáros poén jutott a történetbe, hogy utólag már érthető a döntés. Hansel egy ízben például azt ecseteli, hogyan fogja Mugatu feltépni Zoolander fiacskájának mellkasát, hogy kivágja a szívét, és megigya a vérét. És még ez sem olyan gusztustalan, mint a nyomkodásra röfögve zsírt köpő műdisznó.


Zoolander 2

Balra Will Ferrel kitömött pudlikutyával


Stiller a gátlástalan és merész humor mögött a háttérben tartja a saját sztárstátuszáról, egyáltalán a hollywoodi sztárok hanyatló csillagáról szóló, vallomásszerű olvasatot, ám ettől még az kétségtelenül ott munkál a történetben.

Azért időszerű Derek Zoolander visszatérése, mert a nosztalgiaipar az elmúlt egy-két évben fordult rá igazán a kilencvenes évekre, éppen csak kikopott a mozikból a Holtpont-remake, de máris jön A függetlenség napja 2, és egyre több az olyan, húsz éve még ünnepelt sztár, aki ma már csak franchise-ok mellékszerepeiből és a saját egykori sikerei kiárusításából él.


Zoolander 2

Ben Stiller és Owen Wilson


Vagyis kézenfekvő, hogy Stiller Zoolander révén akar megújulni vagy legalábbis frissnek maradni, mivel a figura története eleve a showbusiness gúnyrajzaként működött. Még szerencse, hogy eközben a Kék Acél tulajdonosa pont ugyanolyan kínosan buta maradt, mint amilyen volt.


Kövesd a VS.hu kultúrarovatát a Facebookon!