De Gea 50 éves rekordot döntött meg

Fotó: BACKPAGE IMAGES Ltd / BACKPAGE IMAGES

-

Miután Spanyolország 3-0-ra legyőzte a törököket a D csoport második fordulójában, David De Gea lett az első kapus a történelemben, aki nem kapott gólt az első öt hivatalos válogatott mérkőzésén – a rekordot korábban az angol Gordon Banks tartotta.


De Gea közvetlenül az Európa-bajnokság előtt keveredett szexbotrányba, és fennállt a veszélye, hogy hazaküldik a válogatottól. Ezzel szemben Vicente del Bosque hosszú vívódás után úgy döntött, hogy az előző két évben a Manchester United legjobb játékosának választott De Gea lesz a spanyolok első számú kapusa a 167-szeres válogatott Iker Casillas előtt.


De Gea Gordon Banks rekordját adta át a múltnak


Soha egyetlen kapus sem tudta megőrizni a kapuját a góltól az első öt válogatott meccsén. Banks az 1966-os világbajnokság elődöntőjében kapitulált először Eusébio tizenegyese után, de a nagy előd, Casillas bemutatkozása sem volt makulátlan a 2002-es tornán.

De Gea a selejtezősorozatban kapott először lehetőséget, azóta képtelenek betalálni neki. Az Európa-bajnokságon rajta kívül csak Gianluigi Buffon és Manuel Neuer kapuja érintetlen két fordulót követően.