De Gea és a Real is jól járt a füstbe ment átigazolással

Fotó: AFP / PIERRE-PHILIPPE MARCOU

-

Miközben a Manchester United és a Real Madrid egymásra mutogat a spanyol kapus átigazolásának csődje miatt, kiderült, hogy egy záradéknak köszönhetően ki nyert és ki veszített az ügyön.


Az angol Daily Mail értesülése szerint David De Gea és a Real Madrid között megkötött előszerződés tartalmaz egy záradékot, mely szerint a spanyol klub az első évben megduplázza a kapus fizetését, azaz 5 helyett 10 millió eurót (3,6 helyett 7,2 millió fontot) fizet neki, amennyiben a klub hibájából meghiúsul az idén nyári átigazolás. A záradék csak akkor lép életbe, ha a kapus nem hosszabbítja meg a szerződését Manchesterben, ezáltal 2016 nyarán átigazolási díj nélkül költözhet Madridba.

Nos, az már biztos, hogy az átigazolás meghiúsult, és bár a Real váltig tagadja, hogy az ő hibájukból futott zátonyra az üzlet, a Manchesterbe eljuttatott 10 pontból álló védekezésüket könnyedén cáfolták az angolok.


Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke érti az üzletet


Ezek szerint a spanyolok hétfőn ebédidőben tették meg az első, 29 millió fontos vételi ajánlatukat a kapusért, amit az angolok el is fogadtak. A United képviselői minden szükséges dokumentumot feltöltöttek a FIFA TMS rendszerébe, ahol az átigazolások teljes dokumentációját rögzíteni kell. A pénz mellé felajánlott Costa Rica-i kapus, Keylor Navas ekkor még a Real edzésén volt, és a spanyolok nem igazán siettek a papírmunkával. Az angolok (madridi idő szerint) 21.42-kor küldték át a transzfer dokumentumait, amelyeket csak 23.32-kor kaptak vissza – aláírás nélkül, viszont változtatásokra irányuló kérésekkel. Ezt a United elvégezte, és tíz perccel később már újra a spanyolok térfelén pattogott a labda, ők azonban csak 23.55-kor, azaz öt perccel a Spanyolországban érvényes átigazolási határidő lejárta előtt küldték meg a De Gea szerződését megszüntető papírokat – Navas dokumentumait viszont nem küldték át. Az MU 23.58-kor feltöltötte a TMS-be a transzfer dokumentációjának rá eső részét, ugyanezt a spanyolok viszont nem tették meg.


Így most már elég egyértelműnek látszik, hogy Madridban szabotálták az átigazolást, és még az is elképzelhető, hogy De Gea tudtával. Így ugyan még egy szezont Manchesterben kell töltenie (ami azért egy bajnokesélyes, BL-résztvevő csapatban nem olyan szörnyű), jövő nyáron azonban átigazolási díj nélkül (itt keresett a Real 29 millió fontot) és az első évben dupla fizetésért (itt pedig bukott 3,6-ot) igazolhat Madridba. Mindenki jól járt tehát, kivéve a Manchester Unitedot.