Davos: az USA nem akar kereskedelmi háborút

Fotó: Official White House Photo / Ricky Harris

-

Egy nappal azután, hogy több mint három éves mélypontra taszította a dollár árfolyamát az amerikai deviza gyengülését támogató nyilatkozatával, az amerikai pénzügyminiszter azt mondta, hogy a Trump-kormányzat nem akar kereskedelmi háborút, de megvédi gazdasági érdekeit.


A davosi Világgazdasági Fórumon Steven Mnuchin nem tulajdonított különösebb jelentőséget annak, hogy szerdán azt mondta, "ami a kereskedelmet és a lehetőségeket illeti, egy gyengébb dollár jó nekünk". Az USA pénzügyminisztere szerint kijelentése kiegyensúlyozott és konzisztens volt, és összhangban áll korábbi álláspontjával.

A piacok viszont úgy értelmezték, mint elrugaszkodást az erős dollár hagyományos politikájától, annak az amerikai szándéknak a kifejezését, hogy eszközként használják az árfolyampolitikát egy kereskedelmi világháborúban. Az európai pénzügyminiszterek alig burkolt figyelmeztetésekkel reagáltak Mnuchin szavaira, miközben Donald Trump amerikai elnök is megérkezett Davosba, hogy népszerűsítse Amerika először jelszóval meghirdetett kereskedelem- és gazdaságpolitikáját.

Mnuchin szerint szerdai nyilatkozata elég világos volt, és korábban is azt mondta: az amerikai kormányzatot nem aggasztja a dollár árfolyamának rövid távú alakulása. Vannak előnyei és hátrányai is a dollár jelenlegi árfolyamának – mondta a pénzügyminiszter.

"Szabad, tisztességes és kölcsönösen előnyös kereskedelmet akarunk... Nem akarunk kereskedelmi háborút. Másfelől meg akarjuk védeni Amerika érdekeit" – mondta.

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter tagadta, hogy Mnuchin a gyengébb dollár mellett tette le voksát. A kereskedelmi háborúk veszélyeiről azt mondta, az már "jó ideje elkezdődött, a különbség annyi, hogy most az amerikai csapatok indulnak harcba".

A dollár mélyrepülése csütörtökön is folytatódott, a 2014 decemberi szint körül mozgott árfolyama a főbb devizákkal szemben. Délután fél négykor az eurót 1,2481 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon, napi szinten 0,57 százalékkal drágult a közös európai fizetőeszköz. A hat főbb devizával szemben kalkulált dollárindex 0,42 százalékkal 88,65 pontra süllyedt. Napi maximumán 1,2536 dolláron állt az euró, a dollárindex pedig 88,27 ponton érte el napi mélypontját.

Franciaország és Olaszország pénzügyminisztere aggodalmát fejezte ki, miután amerikai kollégájuk nyilatkozatai nyomán újabb lendületet vett az euró dollárhoz viszonyított árfolyamának erősödése.

Az erősebb euró ronthatja az európai gazdaság növekedését, mert exportja kevésbé lesz versenyképes. Ez pedig azzal a kockázattal jár, hogy az Európai Központi Banknak nehezebb lesz normalizálni az évek óta tartó rendkívül laza monetáris politikát.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter olyan árfolyamszinteket akar látni, amelyek híven tükrözik a gazdasági alapokat. Azt mondta, ez az álláspontja a hét legfejlettebb országot tömörítő G7-csoportnak, amelynek az USA is tagja. Pierre Carlo Padoan olasz pénzügyminiszter viszont egy kereskedelmi háború kirobbanásától tart.

"A történelemből tudjuk, hogy ha egy, a kereskedelmet befolyásoló lépés nagyobb protekcionizmusra sarkall egy országot, a partnerek számára nagyon nagy a kísértés, hogy hasonló lépést tegyenek vagy megtorolják, úgyhogy a dolgok kicsúszhatnak az ellenőrzés alól" – mondta Padoan.