David Cameron társtulajdonos volt apja offshore cégében

Fotó: MTI/EPA / ANDY RAIN

-

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön elismerte, hogy voltak részvényei néhai édesapja offshore befektetési vállalkozásában.


Cameron az ITV brit kereskedelmi tévécsatorna csütörtök esti híradójában közölte azonban azt is, hogy 2010-ben, amikor kormányfő lett, eladta feleségével közösen birtokolt érdekeltségét, "hozzávetőleg" 30 ezer fontért (12 millió forint).


Csütörtök este a Downing Street is kiadott egy közleményt, amely felfedi, hogy a házaspár 1997-ben vásárolta a részesedést abban az offshore cégben, amelynek egyik alapító társigazgatója Cameron édesapja, a 2010-ben elhunyt Ian Cameron volt. A miniszterelnöki hivatal adatai szerint David Cameron és felesége annak idején 12 497 fontot fizetett a részesedésért, és 2010-ben 31 500 fontért adták el a részvénycsomagot.

A közlemény leszögezi, hogy sem Cameronnak, sem pedig a feleségének vagy a gyerekeinek nem származik jelenleg jövedelme offshore alapokból. A BBC úgy tudja, Cameron a jövő héten fogja nyilvánosságra hozni az adóbevallását.

Cameron az ITV-nek úgy nyilatkozott, hogy „nincs rejtegetni valója, a nyeresége után törvényesen adózott”. A miniszterelnök szerint nem igaz, hogy adóelkerülés céljából alapították volna a Blairmore Holdings nevű vállalatot. Azt állítja, azoknak az embereknek segített a cég, akik dollárban denominált befektetéseket kívántak kötni.

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda tranzakcióiról minap kiszivárogtatott bizalmas dokumentumokból derült ki, hogy Ian Cameron társtulajdonos volt egy offshore befektetési cégben, amelyet bahamai és svájci székhellyel hoztak létre a Mossack Fonseca közreműködéséve