Lemond a kilépés ellen kampányoló David Cameron miniszterelnök

Fotó: AFP / ADRIAN DENNIS

-

Sikerei közé sorolja, hogy megszervezte a skót függetlenségről és az EU-tagságról szóló népszavazásokat.


Még a nyáron lemond az Egyesült Királyság miniszterelnöke. David Cameron azt mondta: büszke arra, amit kormányfőként elért. Sikerei közé sorolja, hogy képes volt koalíciós kormányt alakítani, illetve, hogy népszavazásokat szervezett Skócia függetlenségéről és az Egyesült Királyság uniós tagságáról.

Cameron szerint a népszavazás nem róla szólt, és a kampányban észérvekkel és érzelmekkel vett részt. A britek azonban úgy döntöttek, hogy más utat választanak, ezért új kormányfőre van szükség. A lemondásának pontos időpontjáról nem beszélt, de azt mondta, hogy az új kormányfőt a konzervatív párt kongresszusáig meg kell választani - írja a Guardian.

Britannia képes lesz megtalálni a módját, hogy az Unión kívül is életképes legyen - mondta Cameron. A lemondását bejelentő konzervatív kormányfő szerint megtisztelő volt szeretett országát szolgálni, és mindent elkövet, hogy sikerre segítse.

Cameron beszédéről részletesen ír az Independent is.A Brexit-párti tábor egy része üdvözli Cameron lemondását, mert szerintük olyannak kell vezetni a kilépésről szóló tárgyalásokat, aki nem vett részt az eddigi folyamatban, és nem kampányolt a bennmaradás mellett.

A kormányfő lemondása ugyan sokkolta a közvéleményt - sokan azt hitték, hivatalban marad, vagy az év második felében kényszerít ki új parlamenti választásokat -, de a bejelentése után máris elindultak a találgatások a lehetséges utódról. A fogadóirodáknál Boris Johnson volt londoni polgármester, Theresa May belügyminiszter, illetve Michael Gove és Andrea Leadsom konzervatív képviselők a legnépszerűbbek.


Cikkünk folyamatosan frissül.