David Bowie összecsaphat Kanye Westtel – ez lesz 2016 a popzenében

Fotó: Marcello Mencarini / MARCELLO MENCARINI

-

Rutinos előadók aktivizálják magukat újra, korunk aktuális sztárjai ígérnek remekműveket, és persze jönnek az új nevek is, amelyek jövő ilyenkor már közel sem lesznek újak. Mindhárom kategóriából egyaránt tízet választottunk ki.


A legalább húsz éve a pályán lévő előadók lemezeivel kezdjük a felsorolást, aztán jönnek az aktuális nagy nevek, végül néhány azok közül, akik az idén befuthatnak. Persze a múlt idő távolról sem jelenti azt, hogy a régiek ne csinálhatnának esetleg jobb zenét, mint a mai sztárok, csak a csoportosítást könnyíti meg.

MÚLT


David Bowie: Blackstar (január 8.)


Napra pontosan három évvel azután, hogy bejelentette a Next Day című visszatérő albumát, újabb lemezt jelentet meg David Bowie. A 69. születésnapjára időzített album egész más, mint a Next Day volt: az Bowie legsikeresebb, hetvenes évekbeli korszakait szintetizálta, a Blackstar viszont egészen mást ígér. Elég, ha a tízperces, bizarr klippel megtámogatott címadó számra gondolunk, amit nehezen lehetne bekényszeríteni a popzene határai közé, és a leírások alapján valami hallgathatatlan katyvasz is lehetne („avant-jazz”, „jazztronica”, „drum-and-bass alapok és gregorián ének” többek között), pedig nem is az: önmagukban nehezen emészthető műfajokat hoz össze úgy, ahogy arra csak Bowie képes, és tényleg egy csodálatos szám. A teljes lemez kiszivárgott már, és példaként szolgálhatna mindenki számára, aki szerint egy bizonyos kor fölött a zenészeknek csak az önismétlés marad.


Metallica


Bár a hírek most a kora kilencvenes évek másik nagy sztárzenekara, a Guns N’ Roses újraegyesüléséről szólnak, de Axl és Slash egyelőre csak fesztiválfellépést jelentett be, lemezt (még) nem. A Metallica viszont már bőszen dolgozik a tizedik albumán, amely kis szerencsével még az idén, de legeslegkésőbb jövő év elején meg is jelenik majd. Kirk Hammett azt is elmondta, hogy nagy meglepetésre ne számítson senki, többé-kevésbé a Death Magnetic irányvonalát viszi tovább a zenekar, de persze lehet, hogy ez csak terelés, és titokban egy akusztikus-folkos lemezen dolgoznak a tagok.


Radiohead


A világ legnagyobb nagybetűs Művészeit tömörítő zenekar már 2014 őszén nekilátott a stúdiózásnak, ha hihetünk Phil Selway dobosnak, és azt is tudni, hogy egyszerre használnak „nagyon régi és nagyon modern technológiát”. Thom Yorke egy koncertjén nemrég játszott is valamennyit az új anyagból, a James Bond-filmhez készült, de végül fel nem használt Spectre pedig vélhetően nem lesz irányadó az új lemez stílusára vonatkozóan. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy az új lemezt a kritika egybehangzó ünneplése fogadja majd, ahogy az egy Radiohead-lemeznél szokás.


De La Soul: And The Anonymous Nobody (április 29.)


A hiphop legendái több mint egy évtizedes kihagyás után vesznek fel új lemezt, melyet egy Kickstarter-kampányból finanszíroztak, és ahol a szükséges százezer dollár helyett hatszázezer gyűlt össze a rajongók adományaiból. A lemezre egy sereg nagy nevet is ígértek Damon Albarntól David Byrne-ig, sőt, még egy új számot is december végére Train Wreck címmel, ennek azonban egyelőre nyoma sincs sehol, pedig már januárt írunk. Mekkora vicc lenne már, ha Pos, Dave és Maseo lelépne a hatszázezer dollárral, a lemez pedig soha nem készülne el!


Red Hot Chili Peppers


Az öt év után megjelenő új RHCP-album rendhagyó körülmények között készül. Először is azért, mert ez lesz 1989 óta az első olyan lemez, amelyen nem a zenekar állandó producere, Rick Rubin dolgozik, másrészt hónapokat csúszott a munka Flea síbalesete miatt. A basszusgitáros karja azonban tavaly augusztusra meggyógyult, és most már ott tartanak, hogy csak Anthony Kiedis éneke hiányzik a dalokból, melyeket még a nyári fesztiválszezon előtt be akarnak fejezni. A tagok azért mindenkit megnyugtattak, hogy az új producer, Danger Mouse sem tudja őket eltántorítani a megszokott (a videón is hallható) Red Hot Chili-s funk-rocktól.


Gorillaz


Damon Albarn ugyan tavaly már részese volt egy nagy visszatérésnek, amikor a főzenekara, a Blur lepte meg a világot egy új albummal, de állítólag a másik nagy projektjével sem váratja már sokáig a közönségét. Sőt, a Gorillaz már két éve mocorog, szeptember óta pedig már ténylegesen készül a lemez, amiről Albarn annyit mondott, hogy tempós, gyors számok lesznek rajta, és kibékült a duó másik felével, a grafikus Jamie Hewlett-tel is, akivel volt egy csúnya összeveszésük korábban. A Gorillaz eddigi utolsó albuma, a kicsit elkapkodott, turnén felvett The Fall eleve kicsit kakukktojás a diszkográfiában, ideje, hogy Albarn és Hewlett egy rendes lemezzel billentsék helyre az egyensúlyt.


Gwen Stefani


A 46 éves énekesnőnek mozgalmas éve volt a tavalyi, hiszen elvált Gavin Rossdale-től, majd kiderült, hogy egy countrysztárral, Blake Sheltonnal jár. Érthető, ha közben kicsit leállt a 2014 óta ígért új lemezével, ami az akkor megjelent új klipet elnézve egyáltalán nem baj. Az a szám egy lapos, közhelyes popszám volt, amit bárki elénekelhetett volna, Gwen Stefani pedig ennél azért többre képes, és ezt ő maga is bevallotta tavaly, mondván, hogy a 2014-es dalaival nem elégedett igazán. Azóta készült egy szakítós szám, a Used to Love You, és ez az irány az új lemeznél már sokkal valószínűbb.


The Jesus And Mary Chain


A torzított gitár mögé rejtett Beach Boys-dallamokkal rocktörténelmet író Reid fivérek tavaly jelentették be, hogy új lemezen dolgoznak, 1998 óta az elsőn. Jim és William Reid 2007-ben tették félre a gyerekes ellentéteket, azóta újra együtt játszanak, és már évek óta beszéltek arról, hogy írnak új dalokat, csak még nem vették fel őket (a fentit leszámítva, amely még 2008-ban készült a Hősök című sorozathoz). Nos, ősszel már elmondták, hogy végre készül az új lemez, ami egy jó hír lehet, bár a legendás album, a Psychocandy harmincadik évfordulójáról már lecsúsztak.


Primal Scream: Chaosmosis


A Jesus And Mary Chain első dobosa, Bobby Gillespie azóta sokkal híresebb lett frontemberként, és a Primal Scream immár a tizenegyedik lemezét készíti, miközben tavaly ünnepelte a fennállása 30. évét. A Primal Scream a fentebb felsorolt, visszatérő nagy öregekkel szemben nem is tűnt el hosszabb időre, viszont a legutóbbi More Light három éve annyira jó és indulatos lemez volt, hogy joggal várhatjuk, idén is feltörli a padlót a fiatalabb vetélytársakkal. A Chaosmosis a címe alapján nem éppen érett, letisztult, introvertált album lesz (nagyon helyesen), és annyit tudni róla, hogy szerepel rajta a zenekar nagy rajongója, az énekesnő Sky Ferreira is.


Tool


Ezt pedig már csak viccből szokás ideírni, hiszen a Tool több mint fél évtizede hitegeti a táborát egy új albummal (a legutóbbi albumuknak idén lesz tíz éve), ám mint kiderült, A Gondolkodó Ember Metálzenekarát egy peres ügy tartotta fel. Most már a jogi akadályok elhárultak az új album elől, sőt, játszottak is egy instrumentális új számot, de a lemez még távolról sincs kilövésre készen, szóval könnyen lehet, hogy a 2016-ból menet közben 2017 lesz, esetleg 2018. De a fény már tényleg látható az alagút végén!

JELEN


Kanye West: SWISH


Ha Kanye Westnek az idén új lemeze lesz, az annyit jelent, hogy a mértékadó zenei sajtó (nem is beszélve a nem mértékadóról) az idén még a Radioheadnél is jobban fogja bálványozni azt, bármi is legyen majd rajta. Márpedig a lemezt már jó két éve ígérgeti, kiadott két single-t is (bár kérdés, hogy ezek a dalok tényleg fel is kerülnek a lemezre), nagyon meglepő lenne tehát, ha a népszerű Yeezy az idén nem adna okot alattvalóinak az örömre.


Rihanna: Anti


Még soha nem váratta annyit Rihanna a rajongóit, mint ezzel az albummal: a népszerű RiRi eddig utolsó lemeze 2012-ben jelent meg, azóta már kijött három single is az évek óta készülő Antiról, az énekesnő pedig rendezett egy tarantinós videoklipet (mindenkinek leesett az álla!), és talán már ő is érzi, köztiszteletben álló emberek haragját zúdítaná magára, ha 2016 is Rihanna-lemez nélkül telne el.


Drake: Views from the 6


A kanadai „rapper” korunk legforróbb popsztárja, köszönhetően annak, hogy a Hotline Bling döbbenetesen nagy sláger lett 2015-ben. Nem meglepő tehát, hogy a népszerű Drizzy készülő új lemeze milliókat tart lázban, és ha igaz, hogy Beyoncé is szerepelni fog a lemezen (melynek a megjelenése a tavalyi meglepetés mixtape-nek köszönhetően csúszik), akkor nem lennénk a mértékadó zenei sajtó helyében, hiszen nem lesz könnyű eldönteni, hogy a Radiohead, Kanye West vagy éppen Drake új lemezéért rajongjon a leginkább. De könnyen lehet, hogy jól megfér majd egymás mellett mindhárom.


Frank Ocean: Boys Don’t Cry


Az áramvonalas, hipszterkompatibilis R&B királya is 2012-ben adott ki utoljára nagylemezt, amely az év ünnepelt albuma is volt egyben. Azóta viszont kicsit elhúzódtak a második lemez készületei, és a népszerű énekes (akinek még nincs olyan közismert beceneve, mint a Yeezy, a Drizzy vagy a RiRi) tavaly nyáron még lyukra is futtatta a rajongóit, amikor szimplán nem történt semmi, pedig előzőleg akkorra ígérte a folytatást. Most viszont már Adele is türelmetlenül várja a lemezt, úgyhogy tényleg jobban teszi, ha nem húzza az időt tovább.


Lady Gaga


Hol vannak már azok az idők, amikor minden egyes Lady Gaga-klip eseménynek számított, nem is beszélve az albumairól? Az énekesnő leginkább saját magát okolhatja, amiért a legutóbbi lemeze, a lehangolóan érdektelen ARTPOP óta igen nagy hátrányba került a többi mainstream popénekesnővel szemben. Most azt állítja, hogy az American Horror Story című sorozat szereplőjeként szerzett tapasztalatait is beépíti a kreatív folyamatba, és ha minden igaz, még az idén hallhatja, akit még érdekel.


M.I.A.: Matahdatah


Bár M.I.A. mindent elkövetett azért, hogy az új lemezt beharangozó és a menekültválságra reflektáló dala komoly hírverést kapjon, a várt nagy durranás elmaradt, már ha csak azt nem számítjuk, hogy sok-sok idegen ember kommentelt a videó alá udvariatlanságokat. Pedig a Borders nem rossz szám, igaz, nincs is benne semmi meglepő, a szokásos worldbeates-fúziós zenei világ, de ennél több kell, ha Maya Arulpragasam azt szeretné, hogy jövő ilyenkor is még sokat beszéljünk a lemezről.


The Last Shadow Puppets


Alex Turner és Miles Kane már nyolc éve, hogy megcsinálták eddigi egyetlen lemezüket, ám azóta Turner energiáit leginkább az Arctic Monkeys kötötte le, Kane pedig szólóban is sikeres lett. A hatvanas éveket idéző side-project, a Last Shadow Puppets viszont túl jó volt ahhoz, hogy ne folytassák, és most végre megtették. James Ford producer nemrég azt is beismerte, hogy már kész is a lemez, és csak a megjelenés dátuma a kérdés, de ha minden igaz, tavasznál tovább nem kell várni. Érdekes adat: Alex Turner január 6-án, a cikkünk megjelenése napján tölti be a harmincat.


Chairlift: Moth


A brooklyni indie/szintipop duó minden eddiginél népszerűbb lehet a januárban megjelenő harmadik lemezével: az erről már hallható két új szám egyértelműen populárisabb/divatosabb, mint korábban bármi az együttestől, és ha hozzávesszük, hogy Caroline Polachek énekesnő már a legutóbbi Beyoncé-lemezre is írt számot, tényleg új sztárzenekar lehet a Chairliftből. És ezzel nem is lenne semmi baj, mert rászolgáltak.


Animal Collective: Painting With


Régen volt már 2009: hét évvel ezelőtt az Animal Collective akkori lemeze volt a legmenőbb az interneten, azóta viszont a hisztéria némiképp alábbhagyott, és az experimentális/pszichedelikus popkollektíva már közel sem számít akkora névnek. Most viszont egyikük, Brian „Geologist” Weitz azt mondja, ez lesz az eddigi legpopulárisabb lemezük, sőt, egyenesen a Ramonest idéző egyszerűségről beszélt. Az első új számot, a Floridadát hallva viszont lehet, hogy mond valamit, ugyanis dallamosabb és jobb, mint bármi, amit az AnCo hosszú évek óta csinált volna.


LCD Soundsystem


Az idei Coachella fesztiválon a Guns N' Roses mellett az LCD Soundsystem visszatérését övezi majd a legnagyobb figyelem. James Murphy zenekarát hiába ismerik jóval kevesebben, ugyanúgy vezető fellépő lesz, mint Axl és Slash. Igaz, az LCD Soundsystem már egy jóval későbbi generáció megbecsült zenekara, amely mindössze három, de annál jobban fogadott album után választotta a tetszhalált. A New York-i dance-punk/elektropop együttes (mely valójában Murphy projektje néhány nagyszerű kísérőzenésszel) ráadásul lemezt is megjelentet az idén, melynek garantáltan ott lesz a helye az év végi lemezlistákon. És a visszatérő karácsonyi meglepetésdal sem volt rossz.

JÖVŐ


Hinds


A négytagú madridi lányzenekar eredeti neve Deers volt, és már tavaly ilyenkor is komoly figyelem irányult rájuk, pedig az első lemez csak most fog megjelenni. A cuki garázsrockot játszó Hinds azért a médiahisztéria ellenére sem számíthat egyelőre komoly mainstream sikerre, de hogy a nevükkel sokat lehet majd találkozni az idén, az biztos.


Petite Meller


A provokatív megjelenésű francia énekesnő tavaly nyáron már énekelt egy nagyszerű popslágert Baby Love címmel, a klipjében zsiráfokkal bulizott, és az idén jöhet majd az a lemez, amely végleg befuttathatja, amivel nem is járnánk rosszul, elnézve a konkurenciát.


Blossoms


Brit pszich-indie-szintipop zenekar, melyet elég rendesen tolnak is a médiában, és ugyan semmi olyat nem találtak ki, amit előzőleg más ne tett volna, elég dallamos és rádióbarát számokat írnak ahhoz, hogy tényleg be is futhassanak velük.


Frances


Igen, itt az új Adele! Ne zavarjon senkit, hogy még a régi is itt marad velünk egy darabig, hiszen Frances is szépen énekel, ő is molett, és ő is szomorú. Sőt, ő még zongorázik is mellé, és fiatalabb is.


Jack Garratt


Ezt a baseballsapkás, szakállas, halálosan semmilyen popdalokat éneklő srácot minden létező brit szaklap kikiáltotta a popzene új Jézus Krisztusának, úgyhogy egész biztos sokat hallunk még róla.


Alessia Cara


Bár a 19 éves kanadai énekesnő az év végén már meg is jelentette az első lemezét, itt Európában még a befutás előtt áll, de minden együtt van ahhoz, hogy befusson: tehetség, énekhang és a Portishead által is használt Isaac Hayes-hangminta az eddigi legnagyobb slágerében. Hogy aztán Alessia Cara tud-e mást is azon kívül, hogy jó a hangja, nagy kérdés, de a sikert ez annyira nem is fogja befolyásolni.


Nimmo


Egy öttagú londoni elektropop együttes, egész slágeres és vállalható dalokkal, és még be is futhatnak az idén. Lehetne rosszabb is.


Beau


Két brooklyni lány, akiknek márciusban jelenik meg majd az első lemezük, és a vállaltan hippis gitárzenéjük, illetve fotogén megjelenésük igen jól fog feküdni az amerikai énekes-gitáros dalszerzőnők rajongóinál.


All Tvvins


A dublini elektro-indie pop duónak már slágere is van: a Darkest Ocean bekerült a FIFA 16-ba is, pedig a Thank You a jobb szám a két klipes dal közül. Az igazi befutáshoz azért nem ártana még valami karaktereresebb hangzás sem, de ki tudja?


Sunflower Bean


Bár továbbra sem utal rá semmi, hogy az idén majd jól visszajön a gitárzene a fősodorba, a brooklyni Sunflower Bean trió punkos/pszichedelikus rockzenéje egész biztosan menő lesz az idén: ha másért nem, a szexi énekesnője és a provokatív klipek miatt hálás téma lesz majd foglalkozni velük.