David Bowie előtt tiszteleg Szarajevó

Fotó: AFP / ELVIS BARUKCIC

-

Nagy méretű falfestményt lepleztek le szombaton David Bowie emlékére Szarajevóban. Az alkotás a néhai brit zenésznek a boszniai háború idején végzett humanitárius munkája előtt tiszteleg.


A falikép felavatásán több százan vettek részt. A ceremónián a Space Oddity című Bowie-szám hangzott el.

A 13 méter magas és 10,5 méter széles képet a Szarajevói Egyetem egyik épületének falára festették. A freskón „A divat változik, de ti mindig az én hőseim maradtok" felirat olvasható.Az eredeti rajzokat a Marvel képregényrajzolója, Enis Cisic készítette, ezek alapján festette meg Zoran Herceg a freskót másfél hónap alatt. A művel a január 10-én daganatos betegség miatt elhunyt Bowie-nak állítottak emléket egy helyi zenész, Vedad Trbonja kezdeményezésére.

Az emlékmű létrehozását sok ezer boszniai támogatta. Bowie-t annak idején nagyon megrázta a boszniaiak szenvedése, hírnevét felhasználva hívta fel a világ figyelmét a háború áldozataira, és pénzt gyűjtött a humanitárius célokra, bár Szarajevóba sohasem látogatott el.

"Így tisztelgünk Bowie, a művész és a humánus ember előtt, megőrizzük emlékét a városban, amelynek nem volt rá alkalma, hogy vendégül lássa őt" - mondta el Adnan Comor, az emlékmű létrehozóinak szóvivője.


A brit zenei legenda 2016. január 10-én hunyt el, másfél évvel az után, hogy diagnosztizálták nála a rákot.Békésen, családtagjai körében halt meg, miután 18 hónapon keresztül vívott bátor harcot a rákkal

- jelentették be a zenész Facebook-oldalán.


David Bowie új műfajokat hívott életre, és zenészek generációira gyakorolt kitörölhetetlen hatást. A szakmában eltöltött fél évszázad alatt a popzene egyik legváltozatosabb életművét hozta létre, időről időre újra kitalálva magát.