Dárdaival többet fejlődött a Hertha, mint Európa legtöbb klubja

Fotó: Bongarts/Getty Images / Boris Streubel

-

Formajavulásban csak nyolc jobb klub van Európában a Dárdai Pál vezette Hertha BSC-nél.


A svájci Sporttudományok Nemzetközi Központjának (CIES) megvizsgálta, hogy az elmúlt tíz meccsben melyik csapat fejlődött a legtöbbet az európai topbajnokságokban. Az alábbi táblázatban az első oszlopban az elmúlt tíz meccsen megszerzett pontok meccsenkénti átlaga látható, míg a második oszlopban az ezt megelőző meccsek ugyanilyen átlaga olvasható. A harmadik oszlop ezek különbsége.


A Borussia Dortmund annak ellenére, hogy a – korábbiakhoz képest – legjobb formában lévő csapat, elveszíti edzőjét, Jürgen Kloppot, aki nyáron elhagyja az egyesületet. Az első harmincban az Arsenal és a Bayern München szerezte a legtöbb pontot az elmúlt 10 meccsén (találkozónként 2,7), de utóbbi korábban is jól játszott, így csak 30. A listán kilencedik a Hertha BSC, amely Dárdaival mindössze kétszer kapott ki február eleje óta. Jelenleg hétmeccses veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a berlini klub.

Legutóbb ilyesmire 2006-ban volt példa, úgyhogy ez a fiatal edző tíz hét alatt máris beírta nevét a Hertha rekordkönyvébe” – írta a Berliner Morgenpostot idézve az NSO erről az adatsorról. A Hertha edzői veretlenségi rekordját Falko Götz tartja 11 meccsel (2004–2005), utána Kuno Klötzer (1977–78) és Jürgen Röber (2001–2002) jön egy-egy kilences sorozattal. Utóbbinak összejött egy nyolcas is (1998–99) – mögéjük sorakozik fel Dárdai Pál a hetessel (a rekorder Götznek is van egy ilyen szériája a 2005–2006-os évadból).(via NSO 1, 2)