Dárdaival ez is sikerült volna

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Mindenki reménykedett, és most mindenki mélységesen csalódott. A magyar válogatott játékosai, a magyar fociban dolgozó edzők és a szövetség vezetői így reagáltak arra, hogy kedden este kiderült, csak pótselejtezőn juthatunk ki a jövő évi franciaországi Eb-re.


Az MLSZ kedden este egy Twitter-bejegyzéssel és egy szűkszavú, a lényegre koncentráló hírrel egészítette ki a hivatalos honlapján. Szerda délelőtt azonban Sipos Jenő, a szövetség szóvivője már nyilatkozott a VS-nek.„Reméltük, hogy talán meglesz az egyenes ágon való kijutás az Eb-re, de most, sajnos, nem így alakult, már az új helyzetre kell koncentrálnunk. Persze, jó lett volna már tegnap este azzal a tudattal feküdni, hogy kint vagyunk Franciaországban, de ez már nem rajtunk múlt. Most várjuk meg, hogy ki lesz az ellenfelünk a pótselejtezőn, de az biztos, hogy továbbra is van még esélyünk kijutni az Európa-bajnokságra.”

A magyar szövetségnek még függőben van egy fegyelmi ügye, hiszen a Románia elleni hazai találkozó után az UEFA a pénzbírság mellett egy zárt kapus mérkőzést is kiszabott büntetésül. Miután a Feröer-szigetek elleni találkozó előtt nem emelkedett jogerőre a döntés, így még az is lehet, hogy a november közepén esedékes pótselejtezőn kell üres lelátók előtt játszanunk.

„Reméljük, hogy nem így lesz - mondta a szóvivő - de egyelőre erről még semmit sem tudok mondani. Nincs még határidő sem, hogy meddig kell meghoznia a döntést az UEFA-nak, bízunk benne, hogy nem kell zárt kapuk mögött játszanunk.”


Juhász Roland (23) mélységesen le van törve


A válogatott játékosok érthetően csalódottak, hiszen a biztos Eb-részvétel helyett most már a biztosan kegyetlenül nehéz pótselejtezőre kell készülniük.

A meccset otthon egyedül néző Juhász Rolandnak – érthető módon – végig az járt a fejében, hogy milyen jó lenne kijutni Franciaországba. De előbb jött egy kazah gól, majd a törökök is megrúgták a kötelezőt, a 90-szeres válogatott hátvéd, pedig szomorúan mondhatta a Nemzeti Sportnak, hogy „Ezt nem akarom elhinni… Ilyen nincs… És miért velünk történik ez meg? Megérdemeltük volna…”


A napilap ugyancsak idézi az Athénban gólt szerző Lovrencsics Gergőt is: „Sajnálom, hogy így alakult, de ha már pótselejtezőre kényszerülünk, megpróbáljuk megragadni az alkalmat, hiszen az elmúlt húsz évben még eddig sem jutott el a magyar csapat.” A leendő ellenfelekről csak annyit mondott a Lech Poznanban játszó szélső, hogy „mindegyik roppant erős”. Ezzel nem tudunk vitatkozni.

A Legia Warszawa csatára, a lengyel bajnokság góllövőlistáját vezető Nikolics Nemanja igyekszik a jó oldaláról nézni a dolgokat, mondván, a selejtező sorozat elején kitűzött célt, a harmadik helyet elérte a válogatott. „Persze bosszantó, hogy a selejtezők utolsó napján csúsztunk le az egyenes kijutásról, de ezen már nem tudunk változtatni.”


A jobbhátvéd, Fiola Attila is rettentően sajnálja a történteket, és pontosan tudja, hogy nem lesz könnyű dolgunk novemberben. „Nagyon kemény erőpróba vár ránk a pótselejtezőn, hiszen esélyünk sincs arra, hogy gyenge ellenfelet kapjunk.” A Puskás Akadémia focistája annyi biztatással tud szolgálni, hogy a maga részéről biztos benne, hogy nem egy összetört válogatott fog pályára lépni a pótselejtező két mérkőzésén, és, hogy a futballisták mindent meg fognak tenni, hogy júniusban két hetet Franciaországban tölthessenek – munkával.

Bogdán Ádám már Angliában nézte a meccseket, és ő is amondó, hogy a kitűzött célt, azaz a csoport 3. helyét végső soron elértük. A Liverpool kapusa a két meccs lefújásáig nem foglalkozott a lehetséges ellenfelekkel, de amondó, hogy, ha jól felkészülünk az ellenfélből, és nem úgy védekezünk, mint Görögországban, akkor bárki ellen képesek lehetünk továbbjutni.


Bogdán Ádám szerint a pótselejtezőn sokkal jobb védekezésre lesz szükség, mint a görögök elleni meccsen


A korábbi 82-szeres válogatott Garaba Imre nem éli meg csalódásként a történteket, és amondó, hogy bárkivel is kerüljünk össze a pótselejtezőn, legfeljebb 25 esélyünk van a továbbjutásra. „Hazai pályán mindenképpen győznünk kell, és akkor…”

A válogatott egykori csatára, Kiprich József ehhez még azt is hozzáteszi, hogy hazai pályán nem kaphatunk gólt, ha komoly terveink vannak.

A korábban a válogatott mellett is dolgozó Sallói István is letörten nyilatkozott a meccs után az Origónak. „Le vagyok sokkolva, nem hiszem el, hogy el lehet így bukni! Rettenetesen bíztunk benne, hogy jól alakulnak az eredmények, de már a kazahok góljánál érezhető volt, hogy benne van az óriási balszerencse.”

„Ez el lett szúrva Észak-Írországban, ahol 1-0-ra vezettünk, és a végén tíz ember ellen nem sikerült megtartani az előnyt” – dohogott Mészöly Kálmán, korábbi szövetségi kapitány – Azt meccset ki kellett volna bekkelni, és legalább azt tudniuk kellett volna a pályán és a kispadnál lévőknek, hogy az ellenfél melyik játékosára kell figyelni.” Mészöly biztos benne, hogy, ha Dárdai Pál marad a szövetségi kapitány, akkor most nem a pótselejtezőre készülnénk. „Úgy tudta doppingolni a csapatot, hogy végül mindig pozitívan jöttünk ki a meccsekből. Kicsit a szívet is oda kellene tenni, ez a nagy különbség a Dárdai-féle és a mostani válogatott között.”