Dárdai válogatottja Finnországban is megcsinálta

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

Stieber Zoltán 82. percben szerzett góljával Helsinkiben is legyőzte a finneket a magyar fociválogatott, amely így megerősítette a harmadik helyét a csoportjában, és továbbra is van esélye rá, hogy kijusson a franciaországi Európa-bajnokságra.


Dárdai Pál négy pontot tervezett erre a félévre, a görögök elleni 0-0 után ehhez Helsinkiben kellett verni a finneket, ami novemberben a kapitány itthoni bemutatkozó meccsén egyszer már sikerült, szintén 1-0-ra.

Dárdai ugyanakkor a meccs előtti napokban nyilatkozataival próbálta levenni a terhet a játékosairól, mondván, aggódjanak most inkább a finnek, a nyomás rajtuk van, mert ha nem nyernek, gyakorlatilag kiesnek a versenyből, mi meg akkor is maradunk harmadikok a csoportban, ha kikapunk. Szóval arra lehetett számítani, hogy a finnek elszántan támadni fognak, ehhez képest Dárdai – ígéretéhez híven – két csatárt (Priskint és Szalait) is a kezdőbe állított. Persze a kapitány azt is mondta, hogy mi is győzelemre fogunk játszani, ami – azon túl, hogy mindig minden edző ezt mondja – azért is helyénvaló tervnek tűnt, mert így ősszel már nehezen lehet elhappolni a pótselejtezőt érő harmadik helyet Geráék elől, sőt egy jó hajrával akár az egyenes ági kijutás is összejöhet.


Eb-selejtező, F csoport, 6. forduló:
Finnország - Magyarország 0-1 (0-0)
Helsinki, Olimpiai Stadion, 22 000 néző
vezette: Matej Jug (szlovén)
Finnország: Lukas Hradecky - Kari Arkivuo, Markus Halsti, Niklas Moisander, Jukka Raitala - Sakari Mattila (Joel Pohjanpalo, 85.), Tim Sparv, Perparim Hetemaj - Kasper Hämäläinen, Roman Eremenko - Teemu Pukki (Riku Riski, a szünetben)
Magyarország: Király Gábor - Fiola Attila, Lang Ádám, Juhász Roland, Kádár Tamás - Stieber Zoltán, Gera Zoltán, Tőzsér Dániel, Dzsudzsák Balázs (Simon Ádám, 87.) - Priskin Tamás (Németh Krisztián, a szünetben), Szalai Ádám (Nikolics Nemanja, 77.)
gól: Stieber (82.)
sárga lap: Riski (55.), Sparv (80.), Halsti (81.), illetve Lang (56.), Gera (64.), Dzsudzsák (81.), Juhász (82.), Stieber (83.)


A válogatott két pillére, Juhász és Dzsudzsák játéka ugyan kisebb sérülés miatt kérdéses volt (és Gera sem volt százszázalékos a héten), de végül mindketten játékra jelentkeztek.

A finnek az előző hat meccsükből ötöt elveszítettek, és finoman szólva most sem keltettek félelmetes benyomást. A meccs elejétől kezdve nálunk volt az irányítás, gyorsan eljutottunk az első szögletig, majd Gera 16-oson kívüli trükkös fejesét követően a másodikig is, ami után úgy összeesett a hazaiak védekezése, mint a tejhab egy hőségben az asztalon felejtett cappuccino tetején. Eleve 11-est kellett volna kapnunk Eremenko kezezésért, majd gyors egymásutánban Gera, Tőzsér és Stieber is megcélozta a kaput, kétszer Hradecky védett, miként a következő szöglet után Dzsudzsák lövését is vetődve kellett hárítania.


Gera Zoltán ezúttal is rengeteget gürizett


A finnek szerencsére a tűzijátékot megúszva sem tudtak mit kezdeni a labdával, a kapunkig még véletlenül sem jutottak el, mi viszont újabb szögletet majd szabadot rúghattunk, és az is kiderült, hogy nem csak elterelő álinformáció volt a hazaiak részékről, hogy nincs igazi jobbhátvédjük.

Az első félidő közepe tájékára aztán némileg kiegyenlítődött a játék, ugyanakkor beszédes kép volt, amikor a magyar játékosok a középvonalnál passzolgattak, és az összes finn a saját térfelén várta, hogy történjen valami. A kapunkat viszont így is sikerült egyszer-egyszer megközelíteniük az első félóra végére, igaz, helyzetet nem tudtak kialakítani.

Mindeközben mi két kapu előtti beívelésig jutottunk a 35-37. perc tájékán, majd Kádár a saját kapunk előtt okozott riadalmat, amikor kissé neccesen fejelt szögletre egy amúgy ártalmatlan labdát.


Kasper Hamalainen és Kádár Tamás


Dárdai a szünetben figyelmeztette a játékosait, hogy a tűzzel játszanak, amikor a meccs eleji fölény alapján úgy gondolják, hogy zsebben van a győzelem (mindezt a Duna TV tudósítójától tudjuk). A második félidőre Priskin Tamás helyére beállt Németh Krisztián, aki hat perc elteltével máris cserekirállyá avathatta volna edzőjét, Tőzsér kiugratásából sikerült is átemelnie a finn kapust, de Hasti beérte és kivágta a labdát a gólvonal előtt.

A helyzettől mintha észhez tértek volna a finnek, próbáltak kezdeményezni, és kétszer is veszélyes helyről rúghattak szabadot – más kérdés, hogy veszélytelenül rúgták –, egyszer pedig Gera pazar szerelésének volt köszönhető, hogy nem lett nagyobb baj.

Vérszemet kaptak a hazaiak, Eremenko éles lövése után már Királynak kellett hatalmasat védenie, majd az ebből következő szöglet után már inkább csak mázlink volt, hogy Hetemaj az arcával, és nem a fejével találta el a labdát az ötösön.

A 70. percben Dzsudzsák remek beadásából viszont sokkal tisztább helyzetből fejelhetett Szalai, ám Hradecky a helyzet nagyságához képest bántó könnyedséggel kapta le a labdát.


Dzsudzsákkal meggyűlt a baja Arkivuónak


Hét percre rá újabb magyar lehetőség, Dzsudzsák szöglete és Stieber pókfocival kombinált labdatartása után Kádár suhintott mellé.

A hajrában épp azon kezdtünk lamentálni, milyen kár, hogy nem használtuk ki azt a fölényt az elején, amikor Dzsudzsák sebesen a finn kapu felé lódult, csúnyán felvágták, Halsti sárgát kapott, de a tovább heveskedő Dzsudzsák és Juhász is. Ám mielőtt még a feszültség frusztrációba csapott volna át, sikerült azt a lehető legjobban levezetni: Tőzsér szabadrúgását kifejelték a finnek, érkezett azonban Stieber, aki jobbal egyből a rövid felsőbe bombázott.Stieber a litvánok után a finneknek is gólt lőtt


Ezek után már nem volt más feladat, mint megőrizni a nehezen kicsikart előnyt a maradék nyolc percben, és bár a frissen beállt Pohjanpalo fejesénél volt egy meredek pillanat, ez végül sikerült is.

A Herthát is irányító – nem mellesleg bravúrosan bent tartó – Dárdainak ezzel a meccsel lejárt a megbízatása a válogatott élén, és eddig konzekvensen elhárította, hogy a jövőjéről beszéljen, sőt a legutóbbi sajtótájékoztatón tiszteletlenségnek nevezte az ezt firtató kérdéseket.

A mostani eredmény után az ügyben eddig is eltökélt Csányi Sándor MLSZ-elnök alighanem oroszlánként fog küzdeni azért, hogy szeptember 4-én Románia ellen is Dárdai irányításával fusson ki a pályára a magyar válogatott. Mindenesetre a kapitány a meccs után többes szám első személyben fogalmazott az őszi selejtezőkről.


Az F-csoport állása

1. Románia 5 meccs / 13 pont
2. Észak-Írország 5 / 12
3. MAGYARORSZÁG 6 / 11
4. Finnország 6 / 4
5. Feröer 5 / 3
6. Görögország 5 / 2