Dárdai: Tudni kell nyelni, én most nyelek egyet

Fotó: Bongarts/Getty Images / Boris Streubel

-

Dárdai Pál szerette volna végigcsinálni a megkezdett munkát, nagyon fáj neki a döntés, de megérti a Herthát.


A német–magyar koprodukciós szappanopera még tavaly szeptemberben kezdődött, amikor a Magyar Labdarúgó Szövetség menesztette Pintér Attilát, és ideiglenesen Dárdai Pált nevezte ki a magyar válogatott szövetségi kapitányának. A magyar szakember párhuzamosan végezte a Hertha BSC utánpótlásában a munkáját, közben pedig itthon olyat tett, amit évtizedek óta egyetlen szövetségi kapitány sem: az eredményekkel és a hozzáállásával maga mellé állította a magyar közönséget és a médiát is.


A szappanopera akkor kezdett izgalmassá válni, amikor Jos Luhukay menesztése után a klub korábbi legendáját, Dárdait nevezték ki a Hertha BSC felnőttcsapatának vezetőedzőjévé. A magyar szakember reménytelen helyzetben vette át a Hertha irányítását, az utolsó előtti helyen állt a csapat, de Dárdai érkezésével megtáltosodott, fordulókon keresztül veretlen volt, és végül kiharcolta a bennmaradást. Nem csoda, hogy a Hertha ragaszkodott ahhoz, hogy Dárdai maradjon a kispadon. Ugyanezt tette a Magyar Labdarúgó Szövetség is, és bár a szereplők közül senki nem mondta ki, de mindenki tudta, hogy ez huzamosabb ideig így nem működhet, hiszen mindkét állás teljes embert kíván. A sztori vége a németek számára lett happy end, hiszen a Hertha közölte: nem engedi, hogy Dárdai tovább maradjon a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A 39 éves szakember azóta most először, az MLSZ TV-nek adott hosszabb interjút, amelyben kronológiailag vette végig az elmúlt szűk egy év nem mindennapi történéseit. „A német kollégák szerint csoda volt az, amit a stábommal csináltunk, hogy benntartottuk a Herthát, és szerencsére ezzel párhuzamosan a magyar válogatott is hatalmasat lépett előre mind a pontokat, mind a játékot illetően, éppen ezért ez nekem is egy nagy fájdalom, egy hatalmas érvágás, hogy nem csinálhatom tovább a megkezdett munkát” – kezdte Dárdai.

Elmondta, hogy borzasztó fárasztó volt számára ez az egy év. „Ezt hosszú távon nem lehet csinálni, csak ilyen fiatalon lehet bírni egy darabig. A családommal szinte nem is beszéltem, hiszen közben mind a két oldalon meg kellett felelnem. Magyarországon ez a sikertelenség miatt nem egyszerű, a Herthánál pedig egy hatalmas vagyont bíztak rám, hiszen egy ötmilliós város klubjáról beszélünk.”

Elárulta, hogy egy kérése volt a Hertha felé, hogy a válogatott soron következő két Eb-selejtezőjén, a románok és az észtek elleni meccsen még hadd üljön a kispadon. „Egész nyáron azon filóztam, hogy hogyan verjük meg a románokat, mert ebben a csapatban most igenis benne van, hogy legyőzze Romániát. Az utolsó egyeztetésen azonban a Hertha elnöke és a menedzser esélyt sem adott nekem, hogy folytassam a munkát. Ezt el kell fogadnom, többet nem tudok tenni, mindent megpróbáltam. Persze nagyon fáj. Amikor jön majd a válogatott meccs, és felcsendül a himnusz, akkor biztos még jobban fog fájni, de van az életben olyan, amikor tudni kell nyelni. Én most nyelek, és dolgozom tovább keményen.”

Dárdai elárulta, hogy amikor júliusban a Herthával elmentek futóedzőtáborba, és ott a vezetőségből senki nem hozta fel ezt a témát, akkor már érezte, hogy nem fogják őt elengedni a magyar válogatotthoz. Ugyanakkor emlékeztetett, hogy az volt az álma, hogy 10 évig fog edzősködni a Bundesligában, majd utána elvállalja a szövetségi kapitányi posztot, ehhez képest jóval korábban jött a lehetőség.

Dárdai helyét a magyar válogatottnál Bernd Storck vette át, akivel korábban még a Herthában játékosként együtt dolgozott. „Ő egy nagyon szorgalmas ember, de azt nem tudom megmondani, hogy a mai modern fociban milyen filozófiát vall, mert nem láttam mostanában csapatnál dolgozni. Egy hónapot készülhetett az U20-as válogatottal a vébére, ott egy szervezett csapatot láttunk, amely hozott egy győzelmet, és jól nézett ki a pályán, de a felnőtt válogatott azért más. Itt négy nap alatt kell összetenni a történetet. Én mindenesetre elmondok neki mindent, amit tudok a válogatottról, ő pedig majd eldönti, hogy azokat hasznosítja-e.”

Dárdai azt azért elmondta, hogy az utóbbi hónapokat a magyar válogatottnál ő és a stábja építette fel, ezért szerette volna, ha a következő két meccset ő nyeri meg, vagy ő veszíti el. „Ha a románokat és az észteket megvertük volna, akkor az utolsó két meccset, a Feröer-szigetek és Görögország elleni selejtezőket már bárki meg tudta volna csinálni.”

A magyar válogatott jelenleg a harmadik helyen áll az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban, Dárdai szerint ez a pozíció már szinte biztosan megvan, és reálisan lehet beszélni arról, hogy a pótselejtezőt érő második helyet is megszerezze a csapat. „Most bátran lehet erről beszélni, hiszen sokat lépett előre a csapat. Most igenis van arra esély, hogy jövő nyáron Magyarországon mindenki piros mezben nézze a kocsmákban a meccseket” – utalt a 2016-os Európa-bajnokságra.

Arra a kérdésre, hogy honnan nézi szeptemberben a valóban sorsdöntő, Magyarország–Románia Eb-selejtezőt, Dárdai elmondta, hogy ha nem lesz a Herthának nemzetközi meccse, akkor valószínűleg hazajön, és kimegy a stadionba. „De azért az érzelmi oldala miatt még át kell gondolnom, hogy érdemes-e oda nekem kimennem.”