Dárdai az öccse halála miatt támogatja a budapesti Ironmant

Fotó: MTI / EPA / Peter Steffen

-

A magyar labdarúgó-válogatott és a Hertha BSC vezetőedzőjének öccse, Balázs 2002-ben, 23 évesen a futballpályán halt meg.


A 2014-es Ironman 70.3 verseny után 2015 augusztusában ismét Ironmannek ad otthont Budapest – emiatt rendeztek sajtótájékoztatót a fővárosban. Uwe Weigert, a World Triathlon Corporation európai licencigazgatója az eseményen elmondta: a versenyzők visszajelzése alapján a tavalyi verseny volt a legjobb új viadal, Európában szintén a legjobbnak bizonyult (az atléták 95 százaléka így voksolt), világszinten pedig az élbolyban végzett. Idén a szervezők a tavalyi 1700 indulónál jóval többet, négyezer résztvevőt várnak a fő versenyszámra, így a 2014-es 2,5 milliárdos bevételnek is legalább a dupláját szeretnék elérni. Az összes versenyszámra ennek mintegy a dupláját, közel 8000 főt várnak a szervezők. Lehet, hogy ott lesz az indulók között Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, aki kijelentette: „Azért jövök vasemberek közé, hátha én is edzettebb leszek ezen keresztül.”


Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a rendezvény útvonalát biztosító Budapest főpolgármester-helyettese azt emelte ki, hogy szinte minden héten rendeznek fontos sporteseményt a fővárosban, ebben az önkormányzat szívesen nyújt segítséget. Bátorfi Béla, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke arra mutatott rá, hogy az Ironman népszerűsíti a sportágat, és külön megemlítette, hogy 2013 őszén négy évre kapta a licencet a versenyt lebonyolító Kropkó Promotion. Ennek vezetője, Kropkó Péter – aki hatszoros Ironman-győztes, és tizenkétszeres triatlon magyar bajnok – azt emelte ki, hogy az első verseny sikere miatt hosszú távra terveznek, állandó versenyállomássá tennék a budapesti viadalt.

Ezt követően rövid videoüzenetben jelentkezett be Dárdai Pál, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és a Hertha BSC vezetőedzője. A 2015-ös verseny mellé szívbeteg gyermekeknek szerveznek 500 méteres sétát, ezeken Dárdai mint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekkardiológiai osztályának támogatására indított kampány fővédnöke és jószolgálati nagykövete vesz majd részt. A 39 éves magyar szakember elmondta: öccse, Balázs 2002-es halála miatt vállalta a felkérést. Az akkor 23 éves Dárdai Balázs 2002 nyarán, egy Körmend–Barcs-találkozón esett össze a pályán. Dárdai Pál elmondása szerint kitágult állapotban állt le öccse szíve, ezért nem tudták megmenteni. A magyar edző azóta minden olyan ügyet támogat, amelyben szívproblémákkal küzdő embereknek segítenek, mert szerinte „sokan bajlódnak ezzel” Magyarországon.