Dárdai nem fordult el a válogatottól, sőt...

Fotó: Bongarts/Getty Images / Alexander Hassenstein

-

A Herthával szárnyaló Dárdai Pál az elmúlt közel tíz év legjobb berlini kezdését produkálja, és folyamatosan tartja a kapcsolatot Bernd Storckkal, valamint a válogatott játékosaival.


A Hertha BSC az előző szezonban még a bennmaradásért küzdött, most azonban a legnagyobbak mögött, az ötödik helyen áll. A berlini csapat a 2007–2008-as szezon óta nem kezdte ilyen jól a bajnokságot, a lejátszott hat bajnokin csak a legutóbbi szezon első két helyezettje, a Bayern München és a VfL Wolfsburg győzte le, de Dárdai elve az, hogy a vereségből még inkább tanulni kell. Kedd este hazai pályán, a berlini Olimpiai Stadionban több mint negyvenezer néző előtt a Köln ellen nyertek 2-0-ra. Dárdai szerint a kemény munka nem volt hiábavaló, küzdeni akarásban, labdatartásban, erőnlétben, de technikailag is sokat fejlődtek.


A Köln elleni győzelem:


Tizenöt évig tartó játékos-pályafutás, illetve klubrekordot jelentő 286 első- és 11 másodosztályú mérkőzés után a Herthánál és a berlini szurkolók körében rendkívül népszerű magyar tréner az MTI-nek nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy noha együttese többségében fiatal játékosokból áll, és az elmúlt hetekben rendkívüli sérüléshullám sújtotta, nincs oka panaszkodni sem a játékintelligenciát, sem a játékkészséget illetően, a támadások hatékonysága, azaz a góllövés terén azonban még van hova fejlődni. A Köln ellen szerzett két gól azonban már arra utal, hogy itt is történt előrelépés.


Dolgozni kell, tanulni kell, és megyünk tovább

– foglalta össze edzői filozófiáját a Bundesliga első osztályának legfiatalabb edzője. A 39 éves Dárdai ugyanakkor óvatos, és nem kerget hiú álmokat. Célja az, hogy a Hertha a 2015/16-os szezont mintegy negyven ponttal zárja, ami a 10–14. hely valamelyikét jelentené. A keddi játéknap után a Hertha tíz ponttal az ötödik, ami jelzi, hogy az előirányzott 40 pont megszerzése egyáltalán nem irreális.


Minden oka megvan a mosolyra


A játékosokkal jó a kapcsolata, mint ahogy a vezetőkkel is, szerinte nincs miért panaszkodnia. Az igazolások viszonylag jól sikerültek, és különösen a bosnyák válogatott támadó, Vedad Ibisevic megszerzése jelentett erősítést. Ibisevic kedden este ezt már bizonyította, a Köln elleni mindkét gólt ő szerezte.


Kapcsolatban van a válogatottal

A magyar válogatottól való kényszerű búcsút Dárdai Pál önmagában lezárta, elmondta, hogy most minden tudásával és erejével a Herthára koncentrál, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne kapcsolata korábbi játékosaival, a vezetőkkel és utódjával, a német Bernd Storckkal. „Természetesen állandó figyelemmel kísérem a válogatottat, ugyanúgy szurkolok a csapatnak, mint korábban” – mondta Dárdai, aki azonban a játékról, az esélyekről nem kívánt nyilatkozni, mondván, „az nem lenne korrekt.”


Nem fordult el a válogatottól


Azt azonban kijelentette, nem ért egyet az európai szövetség (UEFA) múlt heti döntésével, amely szerint a magyar válogatottnak zárt kapuk mögött kell lejátszania október 8-án a Feröer-szigetek elleni Európa-bajnoki selejtezőmérkőzését. „Nagyon sajnálom, de biztos vagyok abban, hogy a játékosok tudják, ilyen körülmények között is le kell győzni Feröer-szigeteket” – jelentette ki.