Dárdai maga sem tudja, de azért elárulta a siker titkát

Fotó: AFP / TOBIAS SCHWARZ

-

A siker titka az, hogy nem kérek a játékosoktól olyat, amit nem tudnak megcsinálni – nyilatkozta Dárdai Pál annak kapcsán, hogy csapata, a Hertha BSC a két nagy ász, a Bayern München és a Borussia Dortmund mögött harmadik helyen zárta a téli szezont a német labdarúgó-bajnokság élvonalában.


A berlini együttes túlnyomóan fiatal, alig ismert, tapasztalatlan játékosokból áll, a Herthát idén február óta irányító magyar vezetőedzőnek mégis sikerült a maximumot kihoznia belőlük.

„Nem tudom, hogyan csinálom, de az ificsapatoknál, ahol korábban dolgoztam, szintén sikerült a maximumot kihozni a játékosokból. Talán értek a nyelvükön, vagy - mint mondtam - csak azt kérem tőlük, amire képesek” – jelentette ki Dárdai, aki azt azonban elismerte, hogy össze is kell rakni egy csapatot úgy, hogy az sikeres legyen. „Nem elég a győztes-mentalitás, nem elég csak jól játszani, a lényeg az, hogy a végén hány pontot sikerül összegyűjteni.”


Nem elég a győztes mentalitás


Szerinte ez pedig nem olyan egyszerű dolog, viszont az egyszerű labdarúgás a legjobb labdarúgás és a Hertha BSC - mint hangsúlyozta - „egyszerű focit játszik.” A mostani nagy siker ellenére a harmadik hely nem ismeretlen Dárdai Pál számára, 2008-ban egy ideig szintén dobogós helyen állt az együttes, az edző akkor a svájci Lucien Favre volt, és Dárdai Pál még aktív játékosként a középpályán robotolt.


„Akkor hasonló évünk volt, majdnem bajnokok lettünk, de elrontottuk az utolsó négy fordulóban” –emlékezett vissza, és talán ezért is a mostani várakozásokról óvatosan nyilatkozott. „Erősíteni most nem fogunk, sok játékosom van,


egy egészséges konkurenciaharc előreviszi a csapatot, és nem lesz túl kemény felkészülés.”

A játékosként 61-szeres válogatott szakember elmondta, az elmúlt szezonban még az volt a cél, hogy ne essen ki a csapat, és erre épült a játékfilozófia, amely sikeres volt. A mostani cél, hogy ezt a játékfilozófiát, amelyet egyre jobban alkalmaznak, nyárig megtartsák. Szerinte nem az a legfontosabb, hogy hány pontot szerez a csapat, hanem az, hogy „legyen egy játékkultúra, egyfajta rövid passzos, tudatos foci, amelyben nagyon sokat kell futni.”


A csapat egyik legnagyobb sztárjával, Kalouval


„A játékosok jól csinálják, élvezik, a kultúra működik” – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Hertha BSC ezt a játékot kívánja folytatni tavasszal is.


Hogy hány pontot szerzünk, azzal most nem is szeretnék foglalkozni”

– jelentette ki, hasonlóan vélekedve az esetleges európai kupaszereplés esélyeiről is.

„Úgy gondolom, hogy ha tavasszal jól kezdünk, ha az első meccsen, az Augsburg ellen nyerni tudunk, az nagy előrelépés lehet abba az irányba, hogy szép évet zárjunk” –mondta Dárdai, aki szerint az együttes jelenleg egy tanulási folyamaton megy keresztül és nem szeretné túlzott elvárásokkal terhelni a játékosokat.


Dárdai úgy véli, a mostani harmadik hely szép karácsonyi ajándék a berlini szurkolók számára: „Ez volt a cél, a több tízezres szurkolótábor most nagyon boldog. Egy biztos, nagyon szeretnek bennünket a szurkolók és remélhetőleg így megy tovább a szekér.”A Hertha magyar edzője a szokásoktól eltérően ezúttal nem Magyarországon tölti a karácsonyt. Édesapja, idősebb Dárdai Pál a családdal Berlinben karácsonyozik. Közismert, hogy fiának ő a legfőbb tanácsadója, akivel minden mérkőzés előtt és után is konzultál. És hogy mit tanult tőle, azzal kapcsolatban az ifjabb Dárdai Pál ezt válaszolta: „emberséget, ami a legfontosabb.”

A válogatott volt trénerének - akinek berlini kötelezettségei miatt Bernd Storcknak kellett átadnia a stafétabotot - hangsúlyozottan csakis szurkolóként nyilatkozott a magyar nemzeti tizenegy franciaországi esélyeiről. „Remélem a csapat tovább erősödik, kihasználva azt az eufóriát is, ami most tapasztalható, és sikerrel veszi az akadályokat” – jelentette ki.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!