Dárdai a földbe döngölte, Dzsudzsáknál is nagyobb sztár lehet

Fotó: MTI / Beliczay László

-

Németh Krisztián Liverpoolban túl sokat várt Rafa Beníteztől, Dárdai Pállal heves szócsatát vívott, Erwin Koeman pénzéhesnek nevezte, majd amikor úgy tűnt, újabb magyar focistakarrier törik derékba, 26 évesen szárnyra kapott Amerikában.


Mindenki Németh Krisztián góljáról beszél – ez csupán az egyik amerikai lap főcíme a sokból, amely a hetek óta remeklő magyar csatárt méltatja. A Sporting Kansas City csatára látványos, győzelmet érő szólógólt lőtt a Portlandnek, amelyet az amerikai liga (MLS) honlapja az Év gólja cím komoly esélyesének nevezett. Ráadásul ez csak egy volt abból a tíz bajnoki gólból, amelyet Németh már bevágott a tengerentúlon, pár nappal a szóló előtt pedig a kupadöntőben talált be.


Ám Németh nem lenne magyar focista, ha ne lett volna komoly hullámvölgye, és ne fenyegette volna törés a karrierjét. Hogyan jutott mégis ilyen magasra a 26 éves támadó?Győrben született 1989-ben, ami sokáig szerencsés évjáratnak tűnt, azt hihettük, hogy a 89/90-es korosztály fogja majd megmenteni a magyar focit. Nem így lett, hiába volt tele az az évfolyam és a korosztályos válogatott keret nagy ígéretekkel.


A legjellemzőbb mozdulat: Németh Krisztián kapura lő


Németh 2003-tól a Győri ETO focistája volt, egészen 2005-ig, amikor a korosztályos tornákon felfigyelt a tehetségére az MTK, és az ország akkor még egyetlen akadémiájához, a Sándor Károlyhoz csábították. Amit biztosan nem bánt meg, köszönhetően a fővárosiak rendhagyó filozófiájának, remek utánpótlásképzésének és jó külföldi kapcsolatainak.

Előbbi annyit jelentett, hogy az MTK-nál már akkor sem volt kimondott eredménykényszer (oké, ne essen ki a csapat, amit többnyire tudott is tartani), így bátran lehetett játszatni az akadémia legtehetségesebb srácait. Mondjuk, 16 évesen bemutatkozni az élvonalban még az MTK-nál sem mindennapos, de Németh sem volt az, ontotta a gólokat a korosztályos csapatban, gyors volt, jól cselezett, vagány volt, és magabiztos. Két szezon alatt, 2005 és 2007 között 37 bajnokin 14 gólt rúgott az MTK-ban, ami még jó nevű felnőtt támadóknak is becsületére válik, nemhogy egy kamasznak.A siker további sikereket hozott. Az MTK jó kapcsolatokat ápolt a Liverpoollal, így Németh 2007-ben (Simon Andrással együtt) a legendás angol klub akadémiáján folytathatta „tanulmányait”. Pontosabban ő oktatott, a korosztályos csapatban (Liverpool Reserve) azonnal beindította a gólgyártást, az utánpótlás-bajnokság első két meccsén négy gólt rúgott (kettőt-kettőt a Manchester City és az Everton ellen). A tarcsi megnyerte a bajnokságot, Németh gólkirály lett, és a szurkolók őt választották a szezon legjobbjának.


Így lett a szezon legjobbja


2008 nyarán részt vett az első csapat európai és ázsiai túráján, pályára lépett a Villarreal és a Rangers elleni felkészülési meccseken. De már a tavasz is jól sikerült, hiszen májusban az U19-es Eb-selejtezők elitkörében az utolsó meccsen, Portugália ellen ő rúgta az egyetlen gólt, ami Eb-részvételt ért. Igazából előtte még duplázott a Ciprus ellen 2-1-re megnyert találkozón is, azaz három létfontosságú gólt lőtt azok után, hogy az első meccs, a Litvánia elleni csalódást keltő 2-2-es döntetlen miatt elúszni látszottak az Eb-álmok. A válogatott azonban ott volt a nyolccsapatos mezőnyben, ahol az első meccsen Németh góljával 1-0-ra legyőzték Bulgáriát, majd ugyanilyen arányban Spanyolországot, ami azt jelentette, hogy a válogatott részt vehetett a 2009-es egyiptomi U20-as vb-n.Gyors siker helyett törések

A lelkes Németh egy ilyen nyár után nem is hallgatott Erwin Koemanra, a magyar válogatott akkori szövetségi kapitányára, és ahelyett, hogy elment volna kölcsönbe a harmadosztályú Leeds Unitedhoz, inkább megpróbált bekerülni a Rafa Benítez irányította első csapatba, ahol már a 29-es mezt is megkapta. A spanyol azonban végül inkább a francia David N'Gogot vitte föl a fiatalok közül, Némethnek pedig maradt a kölcsönadás. 2009 januárjában aláírt a másodosztályú Blackpoolhoz, ahol csupán 30 percet játszott, mert rögtön az első, Queens Park Rangers elleni bajnokin három helyen is eltört az arccsontja.


Ekkora datálható az emlékezetes Dárdai–Németh-„összecsapás”. 2009 februárjában az Origónak nyilatkozó későbbi szövetségi kapitány élesen kritizálta Némethet. „Nem tudom, miért téveszti meg vele a drukkereket a magyar sajtó. Ha én lennék a szövetségi kapitány, az egyhetes összetartáson már két nap után hazazavartam volna.


Lusta volt, és öntelt, nem láttam, hogy mutatni szeretne valamit.

Amikor Angliában kölcsönadták, azt mondtam, két meccs után már a kórházban lesz, s ha nem is a lábát rúgták le, hanem a fejét, de igazam lett.”

A fiatal játékos az akkoriban vezetett blogján válaszolt: „Dárdai tényleg attól boldog és elégedett, hogy kórházba kerültem? Megnyugodott attól, hogy úgy lekönyököltek, hogy három helyen eltört az arcom?


Kár, hogy nem fogadott is rá, mert akkor még pénzt is nyert volna rajtam.

A fagyos viszony enyhülésére majd három évet kellett várni. 2011. december 30-án a Dárdai által szervezett Pécsi Téli Teremkupán Németh is pályára lépett, a felek pedig békejobbot nyújtottak egymásnak.


2009 tavaszára Németh felépült, és nyáron már újra a Poollal túrázott, a Szingapúr elleni felkészülési meccsen kétszer is betalált, Rafa Benítez pedig külön is kiemelte a meccs után:


Németh nagyszerű befejező csatár. Rengeteg gólt rúgott a tartalékok között, és ma megmutatta, hogy miért is.

De sokkal fontosabb volt a szeptemberi U20-as vb, ahol Németh egyértelműen a csapat vezére volt (Koman Vlagyimirrel párban). A Honduras elleni égés (0-3) után a Dél-Afrika elleni 4-0-s győzelemből még kimaradt, a csoportgyőzelmet jelentő Egyesült Arab Emirátusok elleni 2-0 egyik gólját viszont már ő szerezte.

A csehek elleni thriller alkalmával csak a tizenegyespárbajban kihagyott kísérlettel jelentkezett, azonban az olaszok elleni észbontóan izgalmas negyeddöntőben rúgott két gólja igazi mestermunka volt. A Koman–Németh-játékkapcsolat időnként egészen lenyűgöző volt. A csapat végül bronzérmes lett, de nem váltotta meg a magyar focit, még akkor sem, ha viszonylag sokan vannak olyanok, akik azóta is a magyar futball látható régióiban evickélnek.


Koman+Németh 2x


Többen is próbáltak ebből a szürke zónából kitörni, Komannak és Gosztonyi Andrásnak majdnem sikerült; Gulácsi Péter még dolgozik rajta, a tavalyi salzburgi szezonja egészen biztató volt, szemben az idei lipcsei kispadozással. Németh azonban más volt, ő, mint a Gömböc, mindig megtalálta az egyensúlyi állapotot. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Liverpoolban Benítez fentebb idézett dicsérő szavai ellenére sincs számára jövő, Görögországba költözött, ahol az AEK Athén játékosa lett.

Első meccsén gólpasszt adott, majd pontot mentett PAS Jannina ellen, és gólt lőtt az Olimpiakosznak is. Aztán újra megsérült, a még mindig csak húszéves játékosról pedig általános vélekedéssé vált, hogy üveglábú, állandóan sérült, és egyébként is túl gyenge az igazi felnőtt focihoz. A szezon végén még visszatért néhány meccs erejéig, végül 19 meccsen három gólig jutott, de gólpasszból jobb volt a termése.A 2010–2011-es szezont végre egy igazi nagy csapatban tölthette, de sok öröme nem volt benne: három évre írt alá az Olimpiakoszhoz, de mindössze négy bajnokin jutott szóhoz ez idő alatt. Az első idényt az athéni kispadon töltötte, az egyetlen jó dolog, ami történt vele, hogy bemutatkozhatott a felnőtt válogatottban egy Németország elleni felkészülési meccsen. Sok köszönet ebben sem volt, mert két perccel azután, hogy pályára lépett, Arne Friedrich úgy mellbe rúgta, hogy még nézni is fájt. A következő idényt kölcsönben töltötte a Volosznál (13 meccsen 1 gól), hogy aztán elköszönjön Görögországtól, és hazatérve az MTK-nál próbálja meg összeszedni magát.


A pénzt választotta

Miután az MTK-nak még a Henk Ten Cate-korszakból Hollandia felé is voltak jó kapcsolatai, és úgyis minden bokorból azt lehetett hallani, hogy Németh stílusának a holland bajnokság lenne ideális, mindenki megkönnyebbült, amikor aláírt az RKC Waalwijkhoz. A támadó felfogású Eredivisie-ben még egy gyengébb csapatban is rögtön jobban ment neki a játék, 18 meccsen rúgott négy gólt, majd visszatért az Olimpiakoszhoz, ahol rögtön fel is bontotta a szerződését, egyértelművé téve, hogy a holland bajnokságban fogja folytatni a karrierjét. Noha Némethet hívta az időközben Waalwijkba kinevezett Erwin Koeman, ő inkább a korábbi edzőjét, a Rodához kinevezett Ruud Broodot választotta. Erwin Koeman szerint pedig inkább a több pénzt.

„Némethben nagyon csalódtam. Vagy tízszer hívtam telefonon, de egyszer sem válaszolt. Korábban azt mondta, szeretné folytatni pályafutását a Waalwijkban. Baromság.


Ha csak a pénz érdekli, megmondhatta volna őszintén.

És akkor odamegy, ahol a legtöbbet kínálják neki.”


A 2012–2013-as szezon felemásra sikerült, mert habár 21 bajnokin lépett pályára, csupán két gólt lőtt, és szokatlan módon számos helyzetet hagyott ki, miközben éppen az volt az egyik legélesebb fegyvere, hogy kíméletlen a kapu előtt, és ha helyzetbe kerül, alig hibázik. Nem ment a csatárnak, és nem ment a csapatnak sem, a Roda csak osztályozón maradt bent. Az idényt már nem a Némethben mindvégig bízó Brooddal fejezték be, és értelemszerűen a következőt sem vele kezdték, hanem a korábbi dán válogatott csatárral, Jon Dahl Tomassonnal. Némethnek ebben az évben már úgy ment a játék, ahogy azt sokan elvárták tőle, 24 bajnokin 8 gólt rúgott.


Jól ment neki a Rodában


Azonban a szezon közepén három hónapot kellett kihagynia két kapitális ostobaság miatt. 2014. január 21-én az Alkmaar elleni kupameccsen egy vitatható ítélet után nekitámadt a bírónak, amiért ötmeccses eltiltást kapott, amit a bajnokságban kellett letöltenie. A Roda az első meccsét még megnyerte Németh nélkül, utána viszont beleszaladt egy hatmeccses vereségsorozatba, majd egy győzelem után újabb öt zakó következett.


Tanulságos este volt, ilyet többet nem csinál


140121 Németh Krisztián kifakadása és... by magyarlegiosok

Hiába telt le az öt meccs, Németh nem térhetett vissza, mert a lakásában a lépcsőn sms-ezve rosszul lépett, és elrepedt a lábujja. Az eltiltás előtt – kicsivel túl a szezon felén – a csatár húsz bajnokin nyolc gólnál járt, utána viszont már csak négy meccset kapott, ezeken viszont már nem talált a kapuba, a Roda utolsó lett a bajnokságban, és kiesett az élvonalból, Németh pedig kicsit bűnbak lett, és nem is hosszabbítottak vele szerződést, nem mintha lett volna kedve a holland másodosztályban játszani.


Új esély az Újvilágból

Ahogy a lengyel élvonalba sem kívánkozott. Hiába népszerű a magyar focisták körében az Ekstraklasa (és igaz ugyanez fordítva is), Németh habozás nélkül utasította vissza a Slask Wroclawot tavaly nyáron. Valami jobbra várt, lehetőleg Nyugat-Európában. A holland vonal a fentebb ragozott kerkradei fél év után már nem volt olyan erős, máshol pedig nem nagyon érezték, hogy Németh 25 évesen még meg tud újulni, és újra ugyanaz a csatár lehet, akitől el voltak ájulva a korosztályos tornákon. Kész szerencse, hogy a világon nemcsak Európában fociznak, és nemcsak Európában van komoly, minden szempontból profi bajnokság – hanem például az Egyesült Államokban is. És kész szerencse, hogy mindig van legalább egy (néha több) magyar edző, aki nem fél egy esélyt adni a honfitársának.


A kétszeres bajnok, háromszoros kupagyőztes Sporting Kansas Citynél éppen másfél van: a magyar felmenőkkel bíró vezetőedző, Peter Vermes és az utánpótlást irányító Urbányi István. Vermes – csak a regényes fordulatok kedvéért – éppen 1989-ben játszott Győrben, abban az évben, amikor Németh született. Nem mellékesen pedig csapattársak voltak Urbányival, aki az MTK utánpótlásedzőjeként dolgozott együtt Némethtel.

„Már 19 éves korában is felfigyeltem rá, de akkor elvitte a Liverpool. Azóta játszott több bajnokságban, de ami a legfontosabb, hogy Hollandiában abban a 4-3-3-as formációban focizott, amelyben mi is játszunk – mondta a Sprting KC honlapjának nyilatkozva Vermes az idény kezdete előtt. – A támadósor bármelyik részén tud játszani,


különleges érzése van a góllövéshez, és remekül tudja helyzetbe hozni a társait.

Úgy hiszem, hogy egészen új dimenziókba fogja emelni a támadójátékunkat.”

„Nagyszerű érzés, hogy a Sporting Kansas City játékosa lehetek – mondta ugyanott Németh. – Egy remek időszakban csatlakozok a klubhoz és az MLS-hez. Peter remek edző, és már alig várom, hogy vele és a csapattal dolgozhassak.”

Azt most már leszögezhetjük, hogy egyik félnek sem kellett csalódnia a másikban, és nem kellett, hogy megbánja a fenti szavakat. Németh gyorsan beilleszkedett, már az első felkészülési tornán, az arizonai Desert Cup meccsein elkezdte termelni a gólokat és a gólpasszokat. És a formáját a bajnokságra is átmentette. Az első meccsektől kezdő volt, és nem is játszott rosszul, még ha az első gólra az ötödik meccsig is kellett várnia, az viszont rögtön három pontot érő találat volt. Majd a következő két meccsen is rúgott egyet-egyet.


Kezdetnek nem rossz: 7 lövésből 7 gól


Összesen már tíznél tart, és hat gólpasszt is jegyez (az Orlandóban játszó Kaká statisztikája 9-6), ráadásul nem az ötösön belülről bekotort gólok jellemzik a 2015-ös Németh Krisztiánt: rúgott gólt kapásból, a 16-oson kívülről, legutóbb pedig egy félpályás szóló végén, tudják, a Portlandnek.


Azokat a tradicionális magyar játékosokat testesíti meg, akik okosak, gyorsak voltak, és mindig képesek voltak valami váratlant húzni a pályán.

Megérzi a lehetőségeket. Szerencse is kell ahhoz, hogy gólt, gólokat szerezz az utolsó percekben, de rá is kell érezni a lehetőségekre. Ez az, amit ő tud” – dicsérte a szezon közben Urbányi.

A bajnokság mellett a kupára is jutott ereje: a múlt heti kupagyőzelemig vezető úton öt gólt szerzett, köztük volt a Dallas elleni parádés emelés, nem beszélve a döntőben rúgott, hosszabbítást – és mint később kiderült, kupagyőzelmet – érő találat is, Amerika pedig el van tőle ájulva.


Kupagyőztes! Németh gólja 3:30-tól


Most már a válogatotton van a sor. Németh Koeman után Egervári Sándornál, majd Dárdai Pálnál is rendszeresen kerettag volt. Eddig 19-szer lépett pályára a válogatottban, és össznemzeti elvárás, hogy az eddigi egyetlen árva (Észtországnak rúgott) gólját végre megsokszorozza.


Az eddigi egyetlen gólja a válogatottban


Ha a hátralévő két Eb-selejtezőn Feröer és Görögország elleni is gólt szerez, akkor biztos, hogy egy ideig nem lesz nála nagyobb sztár a magyar fociban.