Darabokban találta meg a Forradalom lángját Mécs Imre

Forrás: Facebook

-

A Kossuth tér átépítésekor eltávolították az örökmécsest, amelynek visszaállításáért az egykori '56-os forradalmár és parlamenti képviselő indított mozgalmat.


Egy nyergesújfalui kőfaragó telepen, darabokra szedve találta meg Mécs Imre korábbi országgyűlési képviselő a Forradalom lángja nevű emlékművet, amelyet a budapesti Kossuth tér átalakításakor távolítottak el az Országház elől. Az 1956-os szerepvállalásáért halálra ítélt Mécs mozgalmat indított az örökmécsesként funkcionáló emlékmű visszaállításáért, és civil segítséggel bukkant rá az emlékműre.

A Visszahozzuk a Forradalom Lángját elnevezésű Facebook-oldalon Mécs azt írja: az emlékművet 1996-ban állították fel. Az ötlet Göncz Árpád néhai köztársasági elnöktől származik, a költségeket a Mécs által vezetett Ötvenhatos Emlékbizottság teremtette elő, „jórészt közadakozásból”. Az egykori képviselő azt írja: „Utoljára 2012. október 22-én este lobbant fel a láng. Majd az átépítés során a jelenlegi kormány önhatalmúlag titokban eltüntette.”


Megvan a Forradalom lángja. Egy Budapesthez közeli kőfaragó telepen vigyáznak rá. Köszönet mindazoknak, akik a nyomot...

Szerző: Visszahozzuk a Forradalom Lángját2015. október 26.