Dánia is visszaállította a határellenőrzést

Fotó: MTI/AP/POLFOTO / HOUGAARD NIELS

-

Svédország után Dánia is visszavezette az okirat-ellenőrzést a határon. Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök azt mondta, így akarják a papírok nélkül érkező menedékkérők útját állni.


Svédország novemberben vezetett be ellenőrzést az országot Dániával összekötő Öresund-hídon, valamint a dán és német kikötőkből érkező kompoknál, ám eddig az ellenőrzés nem volt általános, inkább csak szúrópróbaszerű, nem is mindenhol ellenőrizték az okmányokat, hanem csak bizonyos belépési pontokon. Hétfőtől viszont a hídon, vasúton vagy komppal csak személyazonosításra alkalmas okmánnyal lehet belépni Svédországba. Ezért aki Svédországba igyekszik, annak már a dániai pályaudvaron fel kell mutatnia igazolványát.


Dánia ugyancsak novemberben jelezte már, hogy a kormány hasonló lépésekre szánhatja el magát, végül azonban csak januárban került sor a határellenőrzés visszaállítására a dán-német átkelőknél.


Csak szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak

„Jelentős következményekkel járhat Dániára nézve, ha más északi országok határellenőrzést vezetnek be. Ez növelheti a menedékkérelmek számát" – magyarázta a döntést Lars Lokke Rasmussen miniszterelnök.

A dán-német határon egyelőre nem ellenőriznek mindenkit, csak szúrópróbaszerű vizsgálatokat végeznek. Az intézkedés tíz napig marad érvényben, de meghosszabbítható. „Ez egyáltalán nem örömteli pillanat" - mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a svéd lépésre reagálnak a döntéssel, és kormánya arányos intézkedést hozott. Hozzátette azt is, hogy a „hétköznapi" dánoknak és németeknek semmilyen fennakadásra nem kell számítaniuk.

„Ha az Európai Unió nem képes megvédeni külső határait, akkor egyre több ország lesz kénytelen ideiglenesen visszaállítani a határellenőrzést" - magyarázta Rasmussen.


Svédországban tavaly mintegy 163 ezren kértek menedéket, ami egy főre vetítve a legtöbb ilyen kérelmet jelenti az egész Európai Unióban. Dániában eközben 18 ezren folyamodtak menekültstátusért.

A berlini belügyminisztérium a német kormány sajtótájékoztatóján azt emelte ki, hogy a svéd és a dán intézkedések is összhangban vannak a schengeni szabályokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy a tagállamok rendkívüli esetben visszaállítsák a határellenőrzést. Ezt ősszel Németország is megtette az osztrák határon. A német belügyminisztérium szerint naponta 100-300 menedékkérő lép Németországból Dániába.