Betiltották A dán lány vetítését a katari mozikban

-

Visszavonták a katari mozikból A dán lány című, transzneműségről szóló filmet, miután a helyi internetezők a produkció erkölcsi romlottságáról kezdtek panaszkodni.


"Szeretnénk tájékoztatni önöket, hogy kapcsolatba léptünk az illetékesekkel, és a film vetítését betiltottuk a mozikban" - írta a katari kulturális minisztérium a Twitter oldalán, megköszönve a felhasználók "rendületlen éberségét". A filmet múlt csütörtökön mutatták be Katarban, de az internetezők egy csoportja máris kifogásolta a vetítését. A Doha News hírportál szerint néhány felhasználó a közösségi oldalakon fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy a film a katari mozikba került, míg az egyik netező az alkotás "erkölcsi romlottságát" hangsúlyozta, miután megnézte az előzetest.

Az Oscar-díjas Eddie Redmayne főszereplésével készült film az egyik első olyan férfiról szól, aki átoperáltatta magát nővé. A dán lány David Ebershoff azonos című regényén alapul, amiből Einar Wegener dán festő és felesége, Gerda fikciós életrajza bontakozik ki. 1930-ban a művész nemváltoztató műtéten esett át, és Lili Elbe néven élt tovább.