Dán civilek elnézést kérnek, hogy ilyen kormányuk van

-

Ugyanazokban a libanoni lapokban adtak fel hirdetést, amelyekben a kabinet üzente a szíriaiaknak, hogy nem látja szívesen őket Dániában.


Pár hete szerte a világban címlapsztori volt, hogy a dán kormány – a magyarhoz hasonlóan – fizetett hirdetéseket jelentetett meg libanoni lapokban, amelyekben arról tájékoztatott, hogy Dániában csökkentették a menekültek szociális juttatásait. Az üzenet világos volt: „Ne gyertek Dániába!”A koppenhágai kormány lépése sokaknak nem tetszik Dániában. Ezt jelzi, hogy a szóban forgó libanoni újságokban most megjelent egy hirdetés, amelyen ott van az eredeti kormányzati hirdetés szövege, ám pirossal szedve van hozzá egy kiegészítés, amely bocsánatot kér a menekültekkel szembeni ellenséges hozzáállás miatt, és az átlagos dánok együttérzését és szimpátiáját tolmácsolja azoknak, akik a háború elől menekülnek.A hirdetésre a pénzt, mintegy 25 ezer dollárt, a People Reaching Out nevű civil kezdeményezés kalapozta össze. A kormány sokkal többet költött a kampányára, hogy miért, azt a dán ombudsman is vizsgálja – emlékeztet a Washington Post.

A civil csoport legújabb közleményében azzal indokolja az ellenhirdetést, hogy a kormányzat üzenete nem tükrözte a „humanitás dán hagyományát”. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy friss Gallup-felmérés szerint az elmúlt időszakban éppenséggel toleránsabbak lettek a dánok, mert a tavalyi 36 százalék helyett már 56 százalékuk támogatja, hogy az ország több menekültet fogadjon be.


Ez volt a magyar kormány hirdetése egy jordániai lapban