Damaszkusz felmondta a tűzszünetet

Fotó: AFP / MOHAMED AL-BAKOUR

-

Megfeneklett az amerikai–orosz megállapodás.


A szíriai hadsereg hétfőn felmondta a hét napja kezdődött tűzszünetet, amelyben az Egyesült Államok és Oroszország állapodott meg. A nyilatkozat nem utalt arra, hogy megújítják-e majd egyáltalán a fegyvernyugvást.

A hadsereg szerint a „terrorista csoportok” (Damaszkusz a mérsékelt felkelőket is terroristáknak nevezi) nem teljesítették a tűzszüneti megállapodás egyetlen előírását sem, az időt fegyverzetük kiegészítésére, lőszerkészletük feltöltésére használták ki, és több mint 300 alkalommal meg is sértették a fegyvernyugvást.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, a szíriai konfliktust nyomon követő civil szervezet és az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint két órával a hadsereg bejelentése után már légicsapások érték Aleppó felkelők uralta területeit. A helyi lakosság elmondása szerint orosz vagy szíriai harci repülők bombáztak, a légi támadásokban sokan meghaltak és megsebesültek.


Mindenki mindenki ellen


Az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán részt vevő John Kerry amerikai külügyminiszter nem sokkal a damaszkuszi bejelentés előtt még azt mondta, hogy a tűzszünet, noha törékeny, még tart, és részletes beszámolót vár a helyzetről Genfből, ahol az oroszokkal tárgyal egy amerikai küldöttség.

A damaszkuszi bejelentés után azonban már úgy fogalmazott, hogy a tűzszünet nem tartott ki hét napig, a segélyeket sem tudták megfelelően célba juttatni, tehát a tűzszüneti megállapodás eredménytelen volt.

Az amerikai–orosz egyezség következő lépcsőjének, az Iszlám Állam és más terrorszervezetek elleni közös fellépés kidolgozásának a szíriai fegyvernyugvás, valamint a segélyszállítmányok eljuttatása volt az előfeltétele.

Kerry elítélte a szíriai hadsereg bejelentését, és utalt arra, hogy Oroszországot is terheli felelősség a tűzszünet meghiúsulásában.


„Jó lenne, ha először nem a sajtónak nyilatkoznának, hanem azokkal beszélnének, akik ezen (a tűzszüneten) dolgoznak”

– mondta. Kijelentette: „Itt az ideje, hogy véget vessünk a színjátéknak, és ténylegesen a szükséges humanitárius segélyek eljuttatásán dolgozzunk.”

A Vöröskereszt hétfőn jelentette be, hogy a Homsz tartománybeli Tell-Biszáh városba július óta először érkezett segélykonvoj. A teherautók élelmiszert, vizet és tisztálkodási eszközöket vittek mintegy 84 ezer ember számára.

Az amerikai külügyminisztérium mindeközben közölte, hogy az Egyesült Államok a tűzszünet meghosszabbításán dolgozik, és arra számít, hogy Moszkva tisztázza álláspontját a damaszkuszi bejelentést követően.