Dallasi támadás – Obama a hibás

Fotó: AFP / MANDEL NGAN

-

„Háború folyik a rendőrök ellen”, és ezért Barack Obama elnök a felelős – véli William Johnson, az amerikai rendőrszervezetek szövetségének vezetője.


„Háború folyik a rendőrök ellen, és az Obama-kormányzat ebben a háborúban Neville Chamberlainként viselkedik” – mondta a szakszervezeti vezető. (Neville Chamberlain brit konzervatív kormányfő volt 1937 és 1940 között, ő volt az 1938-as müncheni egyezmény egyik aláírója.) Szerinte a szövetségi szervek és minisztériumok – kivált az igazságügyi tárca – mindig enyhíteni akarják a feszültségeket, kisebbítik az erőszakos bűncselekmények jelentőségét. Eddig soha nem ítélték el „A fekete életek számítanak” nevű civil mozgalmat, amely nyíltan rendőrök megtámadására és megölésére szólít fel, és közben az ország gondjaiért a rendőrséget hibáztatja. Johnson szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy olyan légkör alakuljon ki, amelyben megtörténhetett a dallasi tragédia.

Az Obama-kormányzatot és személy szerint Obama elnököt is éles bírálatok érik a dallasi rendőrgyilkosságok óta. Republikánus politikusok egész sora bírálja őt.

Arkansas állam volt kormányzója, Mike Huckabee arról beszélt, hogy a dallasi vérengzés másnapján szívesebben látott volna Obamától olyan beszédet, amilyet Ronald Reagan elnök mondott a Challenger légi katasztrófája után 1986-ban. „Az elnöknek olyan beszédet kellene mondania, amelyben arra emlékeztet, ami összeköt és nem elválaszt bennünket” – fogalmazott Huckabee.