Dalai Láma a Glastonburyn: mindenkinek joga van a boldogsághoz

Fotó: AFP / OLI SCARFF

-

Túl van a Dalai Láma a Glastonbury Fesztiválon tartott első fellépésén. A Béke Kertben mondott beszédet, de a délután folyamán még egyszer szól majd a fesztiválozókhoz. Most elsősorban a boldog élet eléréséről beszélt, és megemlítette a közel-keleti konfliktusokat is.


A Glastonbury fesztivál pólóját viselve érkezett a Dalai Láma egy kisebb méretű színpadhoz, ahol a tömeg a Happy Birthday című dal eléneklésével fogadta, mivel Tendzin Gyaco július 6-án ünnepli majd 80. születésnapját.


Ezt követően a Dalai Láma valamivel tizenegy óra előtt kezdett bele beszédébe, amely javarészt a boldogságról szólt. Azt mondta, hogy csupa örömteli embert lát most maga előtt, és az élet célja a boldogság, ennek eléréséhez pedig elengedhetetlen a remény megléte. Megjegyezte, hogy mindenkinek joga van a boldogsághoz, és, hogy ez a fesztivál nem a kormány vagy a politikusok fesztiválja, hanem az embereké – erre a mondatára üdvrivalgás tört ki a hallgatóságból.A Dalai Láma azt kérte a tömegtől, hogy a boldogságuk ellenére emlékezzenek arra is, hogy a világ másik oldalán emberek gyilkolnak embereket. Az Iszlám Állam megemlítése nélkül az iraki, szíriai és a nigériai konfliktusokat, harcokat nevezte meg.A Dalai Láma fesztiválra való látogatásának pontos időpontját csak ma reggel tették közzé a szervezők. Eddig csak azt lehetett tudni, hogy mely napon tart majd beszédet, de azt nem, hogy hányra kell a színpadhoz gyűlni a rá kíváncsiaknak.


Az Independent úgy tudja, hogy Tendzin Gyaco nem találkozik brit tisztviselőkkel, kizárólag a fesztiválra érkezett. Ennek ellenére egyébként Kína nem nézi jó szemmel, hogy a szervezők meghívták a Tibetből száműzött vallási vezetőt, hiszen ezzel gyakorlatilag az ő pártját fogják Kínával szemben.