Daily Mail: Lubitz vacillált, mielőtt a hegynek vezette a gépet

Fotó: AFP / DENIS BOIS

-

A brit lap szerint a márciusi légi katasztrófáról készült jelentés arra vonatkozó információkat tartalmaz, hogy a Germanwings másodpilótája az utolsó pillanatokban – mielőtt a hegynek vezette volna a gépet – majdnem meggondolta magát.


A tragédia előtt 93 másodperccel Andreas Lubitz megpróbálta kikapcsolni a meredek süllyedésre állított robotpilótát – a Daily Mail szerint ez derül ki abból a francia légi biztonsági nyomozók által szerdán nyilvánosságra hozott, 29 oldalas jelentésből, amit a fekete doboz által rögzített adatok alapján készítettek. A pilótának valószínűleg volt egy olyan pillanata, amikor nem volt biztos benne, hogy végrehajtja a 149 ember életét követelő öngyilkosságát.


10:39:33 és 10:40:07 között Lubitz állítólag kézi vezérlésre akart váltani, azonban nem elég erővel nyomta a jobb oldali botkormányt, így nem tudta átvenni a robotpilótától az irányítást.

Elmar Giemulla, az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje azt mondja, hogy valószínűleg soha nem fogják megtudni, hogy miért vacillált pár másodpercig Lubitz, viszont a francia légyügyi hatóság (BEA) igazgatója, Remi Jouty nem hiszi, hogy a pilóta valóban meggondolta volna magát az utolsó pillanatokban. Ezt az bizonyítja, hogy a gépet elvileg meg lehetett volna menteni, az ereszkedést vissza lehetett volna fordítani.


Lubitz ráadásul már az odaúton, Barcelonába repülve is gyakorolta a jelentős mértékű süllyedést, a robotpilótát ekkor is úgy állította be egy időre, hogy az alacsonyabb szintre vigye a gépet.