Dagadnak a párnacihák

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A lakosság egyre több pénzt tart otthon, és tovább csökkent a hitelállománya.


Tovább dagadtak a párnacihák, az idén is folyamatosan nő a lakosság által készpénzben tartott vagyon. Az MNB legfrissebb, féléves adatai szerint 3807 milliárd forintot tartott a lakosság készpénzben. Ez valamelyest csökkent még az első negyedévben 2015 végéhez képest, amikor 3649 milliárd forint volt az állomány az év végi 3707 milliárdhoz képest. Az előző negyedév végi alacsonyabb készpénzállomány csak átmeneti csökkenés volt a jelek szerint.


Az első negyedévben a forintbetétek állománya is csökkent – a második negyedévben ehhez képest emelkedés volt tapasztalható. A vagyon egyrészt devizabetétekbe, másrészt állampapírokba vándorolt az adatok szerint: a lakossági állampapírok állománya 3506 milliárd volt az első negyedév végén, ami jelentős, 350 milliárd forint bővülés 2015 végéhez képest. Az állomány a második negyedév végére is nőtt, így június végén 3726 milliárd forint volt. Szintén bővült a tőzsdei részvényekben és egyéb tulajdonosi részesedésekben kimutatott vagyon, miközben a befektetési jegyek és a pénzügyi vállalatok által kibocsátott kötvények esetében a nettó eladás volt a jellemző. A részvény és részesedés állománya így 16 600 milliárd fölé kúszott, a befektetési jegyek állománya pedig 3800 milliárd alá esett.


Hasitasi nem kér kódot


A lakosság eladósodottsága tovább csökkent. Ennek mértéke elenyésző, inkább a ténye jelentős azért, mert a korábban kialakult trendbe illeszkedik: 2015 vége óta folyamatosan apad a lakosság kötelezettségállománya, 8054 milliárdról június végére 7787 milliárd forintra. Ezen belül mind a jelzáloghitelek, mind a fogyasztási hitelek állománya csökkent – előbbi 2974, utóbbi 2769 milliárd forint volt. Az ingatlanhiteleknél a negyedéves csökkenés ugyanakkor rendkívül kis mértékű, ami azt jelenti, hogy a lakosság ismét elkezdett jelzáloghiteleket felvenni – az MNB szerint itt már nőtt a nettó hitelfelvétel.