Czunyiné: a PÖCS csak a „fantázia szüleménye”

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos / MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Arról is beszélt a köznevelési államtitkár, hogy növekedett a pedagógusok fizetése.


Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár a pedagógusok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót, ahol beszélt a pedagógus etikai kódexéről is. Azt mondta, az utóbbi időben bebizonyosodott, hogy elkerülhetetlen bizonyos normák megfogalmazása. A kódexre a pedagóguskar tette a szövegszerű javaslatot, várja a véleményeket, zajlik a társadalmi egyeztetés.


Az önértékelési folyamat az életpálya következő lépcsője, önértékelési pontok jöhetnek létre, a pedagógusok valós visszajelzést kaphatnak a munkájukról – közölte egy másik felvetésre Czunyiné Bertalan Judit.

A belső értékelési csoport rövidítése, a BECS számára sokkal szimpatikusabb, hozzátéve, a másik elterjed rövidítés, a PÖCS „a fantázia szüleménye”.


Fizetésemelés

Czunyiné Bertalan Judit felidézte, hogy 2013 augusztusa és 2014 szeptembere között háromszor nőtt a pedagógusok bére. Ilyen mértékű béremelés más ágazatban nem volt. 2013-ban 32,5 milliárddal biztosított több forrást az állam. Ehhez képest 2014-ben további 120,9 milliárddal nőttek a források, idén pedig 38,5 milliárddal tette hozzá. Jövőre és 2017-ben is lesz bérfejlesztés, az életpályamodell folytatására jogszabályi garancia van – jelezte.


Több mint 22 ezer pedagógus került be januártól a pedagógus II. vagy a mesterpedagógus fokozatba. 5194 mesterpedagógus, szaktanácsadó és szakértő kezdte meg emelt minősítéssel és fokozattal munkáját. Jövőre folytatódik az átsorolás, ha sikeresek lesznek a minősítési eljárások, akkor tízezres nagyságrendben.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) dolgozó, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező technikai dolgozók idén kétszer kapnak béren kívüli juttatást, az 50 ezer forint első része már eljutott hozzájuk szeptember 15-ével. A következő részlet is megérkezik a vállalt határidőre.


Életpálya

Czunyiné Bertalan Judit beszámolt arról is, hogy az életpályával összefüggésben kutatást végeztek csaknem nyolcezer pedagógus és kétezer óvodapedagógus bevonásával. A pedagógusok kiemelték, hogy az életpálya fontos, egyaránt szolgálja az átlátható szakmai előmenetelt és biztosít jobb pénzügyi megbecsülést. Különösen pozitív az óvodapedagógusok körében az életpálya. A mesterpedagógusok 93 százaléka, az intézményvezetők 73 százaléka támogatja az életpályát.

A pedagógusok 95 százaléka azért jelentkezett a minősítésre, mert motiválja a szakmai előrehaladás, az anyagi és erkölcsi megbecsülés mellett – közölte, jelezve: minél többet tudnak róla, annál inkább látják az előnyeit.

A minősítésben részt vevő pedagógusok 71 százaléka támogatja, hogy munkájukat szaktanácsadók segítsék – tette hozzá, kiemelve, hogy minden második pedagógus egyetértett azzal, hogy az értékelés visszajelzést, szakmai támogatást ad.

Kitért arra is, hogy 10,9 százalék nem kíván a további besorolásba lépni, egynegyedük két vagy három szintet is előre lépne – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva az államtitkár közölte: a nyilvántartott túlórák kifizetése folyamatos.