Curry megszabadíthatja Jamest a Jordan-kereszttől

Fotó: AFP / FREDERIC J. BROWN

-

Csütörtökről péntekre virradóan elkezdődik az NBA nagydöntője, amely egyben a tavalyi finálé visszavágója a címvédő Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers között. Ha LeBron James most sem nyer a Clevelanddel, akkor elérhetetlenné válhat számára a Michael Jordan-i magasság.


Tavaly ilyenkor leginkább az borzolta a kedélyeket, hogy sérülés miatt a clevelandi sztárokból Kevin Love a rájátszás első körében, Kyrie Irving pedig a nagydöntő első mérkőzése közben fejezte be a szezont – ergo LeBron James egyedül maradt. A hősies helytállás azonban nem maradt el, a hullafáradt Cavaliers két meccsen is nyerni tudott, de a bajnoki címet végül a Golden State Warriors szerezte meg.


A tavalyi döntő utolsó meccse:


Idén teljesen más a helyzet: a Cavaliers könnyedén, gálázva hajtott át a Keleti Konferencián, úgy, hogy minden kulcsjátékos egészségesen, relatíve kipihenten várhatja a finálét. Noha LeBron James 2011 óta zsinórban hatodszor szerepel döntőben (négyszer a Heattel, kétszer a Cavaliersszel), eddig csupán két bajnoki címmel büszkélkedhet – de a Clevelandnek még mindig tartozik egy gyűrűvel, az eddigi kettőt ugyanis a Miamival nyerte. Jamest évek óta Michael Jordanhez hasonlítják, de ahhoz, hogy valóban egy kalap alatt lehessen őket említeni, James nem engedhet meg egy újabb vereséget, tekintve, hogy Jordan mérlege hat nagydöntőből hat bajnoki cím.


Már miami időszakában is Jordanhez hasonlították Jamest


„Az, hogy mindenki egészséges Clevelandben, LeBronnak pluszterhet jelenthet – kezdte a VS-nek Tőrös Balázs, a Sport TV állandó szakértője. – Ha megengedőek vagyunk, akkor megjegyezhetjük, hogy eddig minden elvesztett döntőjére lehet elfogadható magyarázata. Viszont egy esetleges mostani vereséggel már nehezen tudna elszámolni, még akkor is, ha tudjuk, milyen idényen van túl a Warriors.”

„Nem lehet egyszerű LeBron mellett edzőnek lenni – folytatta Tőrös. - Ahogy Miamiban is láthattuk, úgy most is előfordulhat, hogy egy nagyobb zakó után James átveszi az irányítást. Tyronn Lue-nak (a Cavaliers újonc edzője – a szerk.) volt egy-két hajmeresztő húzása, de mivel a másik oldalon Steve Kerr sem tévedhetetlen, esélyt kell adni neki is a bizonyításra.”


Ki állítja meg Jamest?


A Golden State elképesztő alapszakaszt produkált, 82 mérkőzésből ligarekordot jelentő 73-at nyertek Curryék, de ez még nem jelent automatikusan bajnoki gyűrűt.

„Nem értek egyet azokkal, akik azt mondják, a 73-9-nek semmi jelentősége sem lesz, ha a Warriors nem nyer bajnokságot – teszi helyre a kétkedőket Tőrös. – Azzal sem értek egyet, hogy fáradtan indultak volna neki a rájátszásnak, maximum áprilisban lehetett érezni némi fásultságot, de a rájátszás első két köre még az alapszakasznál is könnyedebb erőfelmérő volt, közben lehetett pihenni.”


Steph Curry lett az alapszakasz MVP-je


A címvédőt csak ímmel-ámmal tudta megszorongatni a Houston Rockets és a Portland Trail Blazers, az egyetlen riadalmat csak az okozta, hogy az elmúlt két év legjobb játékosa, az idei szezont 402 (!) hárompontossal záró Stephen Curryt több sérülés is hátráltatta és hátráltatja a mai napig.

A főcsoportdöntőben azonban az Oklahoma City ellen megtorpant a Warriors, a Thunder 3-1-re is vezetett, és csak egy győzelemre volt a hatalmas meglepetéstől. Végül azonban a Golden State két legnagyobb sztárja, Curry és Thompson megrázta magát, a címvédő megfordította a párharcot, és zsinórban másodszor bejutott a nagydöntőbe.


Golden State Warriors v Oklahoma City Thunder - Game Four

A Thunder ellen megszenvedtek Curryék


A tévéközvetítések miatt az már korábban eldőlt, hogy bármi is lesz, június 2-án kezdődik a döntő első meccse, így a Golden State három napot, a Cleveland szűk egy hetet pihent, de Tőrös szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a Cavs túlpihent lesz.

„Ne úgy képzeljük el, hogy ilyenkor ülnek a fotelben, és nem csinálnak semmit, sőt, éppen ellenkezőleg: amíg várnak az ellenfélre, addig van idő új figurák elsajátítására, videózásra, erősítésre, gyógyulásra. Ez a Cavaliers biztosan nem pihente agyon magát. A Warriors pedig most lendületből, hazai pályán készülhet a nagydöntőre, szerintem ez a három nap bőven elég lesz nekik a feltöltődésre. A sérüléseket jegelik, injekciózzák, drótozzák, és mindenki kész lesz csütörtökre” – mondta Tőrös.

A szakértő szerint több dolog is a Warriors mellett szól, mint például az, hogy „ha a Cavs teljes csapattal áll fel, akkor Dellavedova kevesebbet védekezhet Curryn, ami Currynek csak hasznára válhat.


A másik fontos pont Kevin Love szerepe lesz, szerintem rajta mehet el a Cavaliers bajnoki címe,

mivel Love sokszor kerülhet szembe egy-egy zárás után Curryvel, és ő korántsem olyan jó védő, mint mondjuk Adams volt az Oklahomában” – utalt arra, hogy Curry a főcsoportdöntőben Adamset is többször megforgatta és átdobta.


531422413

Love-on (jobbra) mehet el a döntő?


Cleveland lakossága legutóbb 1964-ben ünnepelhetett bajnoki címet, amikor a Browns amerikaifocistái megnyerték az NFL-t.

A négy győzelemig tartó döntő magyar idő szerint csütörtökről péntekre virradóan, hajnali 3 órakor kezdődik, az első két meccs Oaklandben, a következő kettő Clevelandben lesz. Tőrös Balázs szerint hat meccsen behúzza a Warriors a bajnoki címet.