Cunamira készülnek Pápua Új-Guineában

-

Erős földrengés rázta meg kedden Pápua Új-Guineát, a szigetország környékén szökőárra lehet számítani, károkról és sérültekről egyelőre nem érkeztek hírek.


A 7,4-es erősségű földmozgás epicentruma 130 kilométerre az ország északkeleti részén fekvő fővárostól, Kokopótól, 63 kilométer mélyen volt - közölte az amerikai földtani intézet.
A természeti katasztrófa miatt cunamiriadót rendeltek el, szakértők szerint a földrengés 300 kilométeres körzetében egyméteres hullámokra lehet számítani. A földrengés fészke fölött található Rabaul kikötőjében már egyméteresre emelkedtek a hullámok, Chris McKee, a helyi földrajzi megfigyelő intézet helyettes vezetője szerint áradásról azonbannem érkezett jelentés, a szökőár nem haladta meg a dagálykor szokásos magas vízállást.


A földrengés miatt viszont megsérültek a távvezetékek Rabaul térségében, több háztartásban nincs áram, míg Kokopo településen repedések keletkeztek a házakon
Pápua Új-Guinea az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, gyakoriak a földrengések. Múlt héten is volt kettő, de egyik sem ilyen erős.