Cuki bébik vidékről

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Három magyar állatkertben is szaporulatnak örülhettek.


Veszprémben kéthetes a zászlós farkú kolobusz (Colobus guereza). A képen anyjával látható. A rendkívül látványos, mozgékony majomfaj, a zászlós farkú kolobusz, más néven zászlós farkú gereza Közép-Afrika elsősorban bambusz- és esőerdeinek lakója.


Kolobusz vagy gereza


Szegeden hat skarlát íbisz (Eudocimus ruber) kelt ki az elmúlt hetekben a vadasparkban. A színpompás madárcsapat tovább bővülhet, mert a fészkekben még lapulnak tojások – mondta Veprik Róbert igazgató.

A Dél-Amerikában őshonos madárfaj egyedei 2014-ben érkeztek Szegedre különböző németországi állatkertekből.

Tavaly komoly szakmai sikernek számított, amikor sikerült szaporítani a madarakat, akkor három fióka kelt ki a röpdében elhelyezett kosárkákban készült fészkekben.

Idén ezt már biztosan sikerült túlszárnyalni, mert június eleje óta hat – még sötét tollú – fióka is megjelent. A jövevények szépen cseperednek, egyre nagyobbak és bátrabbak, így mind gyakrabban lehet őket megfigyelni a fészkükön kívül. Amikor felnőnek, tavaly született testvéreikhez hasonlóan más állatkertekbe kerülnek.

A skarlát íbiszek Dél-Amerika északi partvidékének lakói, elsősorban a folyótorkolatokban és mangrove mocsarakban élnek. A 60 centiméteres magasságú, 650 gramm körüli testtömegű gázlómadarak tollainak csodálatos skarlátszínét olyan karotinoidok okozzák, amelyeket a fő természetes táplálékukból, apró rákokból nyernek. Az állatkertekben ezt speciális takarmánnyal pótolják, a vadasparkban emellett lisztkukacot és apró halakat fogyasztanak.


Azért fekete a skarlát, mert még zöldfülű


A kolóniákon belül összeállt párok viszonylag egyszerű fészket raknak, egy-három tojásukat 19-23 nap alatt költik ki. A hím és a tojó együttműködése nem ér véget a tojásrakással, később is együtt nevelik a fiókájukat. A jövevények – hogy ne legyenek feltűnők a ragadozók számára – sötét színűek, csak két-három évesen válnak élénk színűvé, farokvégük azonban a felnőtt állatoknak is fekete marad.

A skarlát íbiszek még nem veszélyeztetettek, de aggodalomra ad okot, hogy számuk folyamatosan csökken.


A pozsonyi állatkertből érkezett nőstény vörös macskamedve, más néven kis panda (Ailurus fulgens), Ting-ting már hat hete szülte meg ikreit a Nyíregyházi Állatparkban. (A képeken még öthetesek.)


Nem plüssből vannak