Cudar napok járnak az első BL-győztesre

Fotó: AFP / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

-

Az Olympique Marseille egy nappal a kupaelődöntő előtt rúgta ki az edzőjét. A tulajdonos eladná a klubot, de még kieshetnek a bajnokságból is.


Az Olympique Marseille a klubhoz méltatlan viselkedése miatt kirúgta a csapat vezetőedzőjét, Michelt. Az időzítés nem volt éppen a legszerencsésebb, hiszen a csapat szerda este a Francia Kupában játszik elődöntőt a Sochaux-val – és mára a kupa maradt az egyetlen dolog, ami legalább egy kicsinykét megmentheti a katasztrofális szezont.

Mindenesetre a klub közleménye szerint „különösen az elmúlt három hétben Michel olyan viselkedést tanúsított, ami arra kényszerítette az OM vezetőségét, hogy felfüggessze az edzőt, és megkezdje vele az elbocsátásáról szóló tárgyalásokat”.


Michel nem jókedvűen távozik Marseille-ből


Valahol persze érthető az 53 éves spanyol vezetőedző frusztráltsága: a csapat legutóbb február 2-án nyert bajnokit, azóta tíz mérkőzést játszott le úgy, hogy nem volt képes megszerezni a három pontot. Ebből a tíz meccsből négyet elveszített, és jelenleg 15. a húsz csapatos Ligue 1-ben, mindössze hat ponttal megelőzve a már kieső helyen álló Ajacciót. Michel helyét a kispadon – egyelőre – az egyik segédedzője, Franck Passi veszi át.

De nem csak az edző viselkedésével van baj. A kilencszeres bajnok (utoljára a 2009-10-es szezon végén ünnepelhettek) és tízszeres kupagyőztes csapat tulajdonosa, a svájci-orosz üzletasszony, Margarita Louis-Dreyfuss a napokban eladásra hirdette meg a klubot.

„Államok és befektetői csoportok manapság a sporton jóval túlmutató politikai és gazdasági érdekek alapján támogatnak futballklubokat szinte végeláthatatlan összegekkel – írta a klub honlapján megjelent közleményben. – A férjemet, Robertet és engem soha nem ilyen érdekek vezéreltek. A pénzünket csakis a foci, és különösen az OM iránti szeretetből fektettük be a klubba.”


Margarita Louis-Dreyfus ameddig tudta, öntötte a pénzt a klubba


Robert Louis-Dreyfus 1997-ben vette meg a klubot Bernard Tapie-tól, majd 2009-ben bekövetkezett halála után vette át az OM irányítását a felesége, aki most új tulajdonost keres, aki képes újra felvirágoztatni a Bajnokok Ligája első, 1992-93-as kiírásának győztesét.

„Nem az ár lesz a döntő tényező a tárgyalások során – írta a tulajdonos – hanem az, hogy az új tulajdonos valóban egy olyan csapatot akarjon felépíteni, amely képes lehet ismét a legnagyobb magasságokba jutni.”

A szurkolók most éppen nem nagyon látják az elérendő magasságokat. Legutóbb április 10-én a Bordeaux elleni 0-0-s bajnokin üzentek játékosoknak a klub ultrái. A kapu mögötti szektorban a játékosokat kecskeként (a francia drukkerek szlengjében a kecske – une chévre – a béna focista gúnyneve) ábrázoló képekkel vonultak fel-alá a Benny Hill Show zenéjére.


Színvonalas gúnyolódás:


Az idősebb szurkolók az ilyen mélyrepülésen már meg sem lepődnek, volt már ennél sokkal rosszabb is a klub történelmében. A Marseille 1988 és 1992 között élte fénykorát, amikor zsinórban négy bajnoki címet szerzett. 1991-ben bejutott a BEK-döntőbe (amit tizenegyesekkel bukott el a Crvena zvezda ellen), két évvel később pedig megnyerte az első ízben kiírt Bajnokok Ligáját, miután a döntőben Basile Boli góljával 1-0-ra legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott AC Milant.


Bernard Tapie nem csak játékosokat vett a klubnak...


A sikert azonban szörnyű csapássorozat követte: kiderült, hogy Tapie megvette a BL-döntő előtti Valenciennes elleni bajnokit, és számos pénzügyi visszaélésre is fény derült. Az OM-et a másodosztályba száműzték, elvették a 92-93-as bajnoki címüket, és hiába voltak címvédők, nem indulhattak a BL következő kiírásában.

A csapat csak 1996-ban jutott vissza az élvonalba, és 1992-t követően csak a már fentebb említett 2009-10-es szezon végén tudott újra bajnoki címet nyerni az élvonalban.


KÖVESD A VS SPORTROVATÁT A FACEBOOKON IS!