Csütörtökön megint 8-10 ezren tüntettek Moldovában

Fotó: MTI/AP / Roveliu Buga

-


Csütörtökön ismét 8-10 ezres ellenzéki tüntetés volt a moldovai fővárosban, amelynek résztvevői a kormány és a parlament lemondását követelték. Tiltakoztak a cenzúra miatt is, amiért az állami tulajdonú Moldtelecom kábelszolgáltató részvénytársaság lekapcsolta azoknak a tévétársaságoknak a műsorát, amelyek élőben közvetítették a megmozdulást.

A moldovai kormánykoalíció vezetői meg fogják vizsgálni a Pavel Filip kormányát megerősítő parlamenti szavazás érvénytelenítésének lehetőségét – közölte csütörtökön Chişinăuban Igor Dodon, az ellenzéki szocialisták vezetője. Ezt azt követően mondta, hogy megbeszélést folytatott a moldovai parlament elnökével és a kormánypártok vezetőivel. Az ellenzéki politikus szerint hivatalos válasz pénteken várható.

A kormány lemondatása két módon lehetséges, parlamenti szavazás vagy alkotmánybírósági döntés útján. A szocialisták korábban bejelentették, hogy alkotmánybíróságon támadják meg a Filip-kormány megerősítését.

Az Európa-barát pártszövetség által támogatott Filip miniszterelnök kormánya szerdán éjfélkor, a sajtó távollétében tette le a hivatali esküt. A kormánynak a parlamenti többség előzőleg a vita mellőzésével szavazott bizalmat, miután az ellenzéki képviselők nem hagyták szóhoz jutni a miniszterelnök-jelöltet.

A kompromisszumos kormányfőként megerősített Filip – aki kevesebb mint egy év leforgása alatt a harmadik miniszterelnök Moldovában – az előző kormányban az informatikai és kommunikációs tárca vezetője volt. A parlament korábban két másik miniszterelnök-jelölt személyét elutasította.

Az új kormány megalakulásával elvileg elhárult az előre hozott választások szükségessége.

A honatyák döntése ellen szerdán több ezren tiltakoztak a törvényhozás épületénél, ahová tucatnyi demonstrálónak sikerült is betörnie. A rendőrség könnygázt vetett be. Az incidens során hivatalos közlés szerint 31 személy megsebesült, köztük a rendfenntartó erők 27 tagja. Tizenegy rendőr kórházi ápolásra szorult.