Csütörtökön itt az olvadás – tisztább lett a levegő is

Fotó: MTI / Varga György

-


Országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben az ónos eső és a havazás. Az ónos eső miatt korábban kiadott, legmagasabb fokú riasztásokat a déli órákra mindenhol mérsékelték, de az éjszaka még többfelé válhatnak csúszóssá az utak az ónos csapadék miatt. Az előrejelzés szerint csütörtökön olvadás várható.

Szerda reggel még az egész országban figyelmeztetések, több megyében és a fővárosban sokáig a legmagasabb fokú riasztások voltak érvényben az ónos eső miatt. A BRFK szerint a fővárosban az időjárási viszonyok elsősorban a II. és a XII. kerületben okoztak gondokat.

Az ónos eső miatt lezárta a Normafa területét a XII. kerületi önkormányzat, ez az Erzsébet-kilátót is érinti. A döntést a rendkívüli időjárási viszonyokkal, a leszakadt kisebb faágakkal és a rossz látási viszonyokkal indokolták.

Több helyen átmenetileg korlátozták a kamionok közlekedését, de később feloldották a tilalmat.


Mentettek

A katasztrófavédelem szerint késő délelőtt és kora délután 7 esetben riasztották a hivatásos tűzoltókat a fővárosban az ónos eső okozta károk felszámolásához. Emellett országszerte számos megyében kellett segíteniük a tűzoltóknak az elakadt járművek miatt. A hivatásos katasztrófavédelem 26 helyszínen, az önkéntes tűzoltóerők 3, míg az önkormányzati tűzoltók 4 helyszínen dolgoztak. Az önkéntes mentőcsoportra egy helyszínen volt szükség.

Az országos közúthálózaton szerda délután 144 munkagép sózási, érdesített szórási munkákat végzett. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 74 munkagéppel takarította a fővárosi útvonalakat.

Szerdán kora este még Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban volt érvényben másodfokú riasztás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében azt írta: az ónos csapadék egyre inkább az Alpokaljára és az észak-magyarországi régióra szorul vissza. Csütörtökre virradóra az Északi-középhegység vidékén fordulhat még elő a fagyzugos helyeken ónos eső.


Enyhülés

Csütörtök napközben szinte mindenütt olvadni fog. Az előrejelzés szerint északkeleten, északon többnyire borult idő lesz, másutt rövid időszakokra a nap is kisüt. Keleten, északkeleten elszórtan valószínű eső, az északkeleti határvidéken még ónos eső is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4 Celsius-fok között alakul, de északnyugaton, nyugaton mínusz 2, mínusz 3 fok is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire plusz 4-11, északkeleten 0 és plusz 3 fok között várható.

A csapadék és a megindult enyhülés miatt Siófokon, Keszthelyen, Balatonkenesén is a kijelölt jégpályák bezárásáról döntöttek, Balatonfüreden még várnak.


Tisztult

Az időjárási viszonyok gyors és kedvező alakulása nyomán Tarlós István főpolgármester szerdán megszüntette a szmogriadó tájékoztatási fokozatát Budapesten. Országszerte több településen szintén javult a levegő minősége.