Csütörtökön este folytatódhat a szerb–albán háború

Fotó: AFP / STRINGER

-

Kövekkel dobálták meg Albániában a szerb labdarúgó-válogatott buszát, az Elbasanban csütörtökön rendezendő labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt.


A szerb közszolgálati televízió (RTS) beszámolója szerint a vendégjátékosokat a repülőtérről rendőri felügyelet mellett vitték egy tiranai hotelbe, az őket szállító autóbuszt ennek ellenére megdobálták kövekkel. Tomislav Karadzic, a Szerb Labdarúgó Szövetség elnöke szerint a támadás miatt kérdésessé válhat a csütörtöki albán-szerb mérkőzés megrendezése is, hiszen ha a rendőrség már az érkező játékosokat sem tudta megvédeni egy ilyen rövid útszakaszon, akkor ki tudja, mire lehet számítani a meccsen, ahol több ezer albán néző lesz a lelátókon.


Így dobálták meg a buszt:


A Szerbia és Albánia közötti addig sem felhőtlen kapcsolat tavaly októberben vált igen feszültté, amikor Belgrádban a két válogatott mérkőzése a 41. percben félbeszakadt, miután valaki egy drónnal Nagy-Albániát ábrázoló zászlót irányított a pálya fölé, ami miatt verekedés tört ki a játékosok között, és később a szurkolók is csatlakoztak hozzájuk. A nézők megdobálták az albán labdarúgókat, akik az öltözőbe menekültek, és nem akarták folytatni a meccset. Egyórás szünet után a bíró a mérkőzést végleg lefújta.


A drónnal bevitt zászló:


A fagyos viszony novemberben sem enyhült, amikor Edi Rama miniszterelnök személyében 68 év után először látogatott Belgrádba albán magas rangú politikus. Enyhülést csak Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök történelminek nevezett májusi albániai látogatása hozott, amikor a politikusok kijelentették: nem értenek egyet mindenben, de a térség békéje mindkét fél érdeke, ezért a minél jobb kapcsolatok kiépítésére kell törekedni.


Ezt a látszólag békés helyzetet boríthatja fel a csütörtöki albán-szerb Európa-bajnoki selejtező. Skender Minxhozi albán politikai elemző szerint a tömeges rendezvények, például a sportesemények mutatják meg a legjobban, hogy milyen két ország viszonya. Ezért - fejtette ki a Vajdasági RTV-nek - fontosabb az albán–szerb meccs annál, mint hogy már „rutinszerűen” találkozik egymással a két kormányfő. A politikusok viszonya az elemző szerint nem fedi azt, amit a két nép egymás iránt érez, vagy ahogy egymásról gondolkodik.


Az előző meccsen összeverekedtek a játékosok:


A hatóságok a legmagasabb kockázatúvá nyilvánították az Elbasanban sorra kerülő meccset a tavalyi belgrádi találkozón történtek miatt, és bejelentették, hogy az újabb botrány elkerülése érdekében azokat a szurkolókat, akik akár a legkisebb rendbontást elkövetik, azonnal eltávolítják a stadionból. A legfrissebb rendőrségi információk szerint az eseményt mintegy kétezer rendőr, és a biztonsági szolgálatok emberei is felügyelik majd, az Elbasanba vezető utakat pedig már szerdán lezárták; az utcákon folyamatos a járőrözés és helikopterekkel ugyancsak figyelik a területet.


510260445

Szerbiában menekülniük kellett az albán focistáknak


A 12 800 férőhelyes Elbasan Arénába minden jegy elkelt, a biztonsági intézkedések részeként pedig mindenki névre szóló jegyet kapott, amely csak a személyigazolvánnyal együtt érvényes. A rendőrség minden jegyvásárlót ellenőrzött.


510260445

Elkapták a drónos embert


A csütörtöki meccs előtt egy nappal Tiranában elfogták azt a férfit, aki állítólag tavaly Belgrádban a pálya fölé irányította a drónt. Ismail Morinát a helyi sajtó beszámolói szerint fegyvertartás gyanújával vették őrizetbe, és az akció során az albán-szerb meccsre szóló jegyeket is találtak nála és három társánál.


TARTS VELÜNK A FACEBOOKON IS!