Csúszik lefelé a forint, a gatyánk rámehet a síelésre

Fotó: AFP / JEAN-PIERRE CLATOT

-

A hét elején a londoni bankok elkezdtek megszabadulni a forinttól. Úgy tűnik, sejtenek valamit. Több érv is szól amellett, hogy az euró jelenlegi 317 forintos árfolyama januárra még magasabbra szökken. Ha a síelést tervez, érdemes ezzel is számolnia. Mi is utánanéztünk.


Időnként még a pénzügyi gurukat is megtréfálja a hullámzó forintárfolyam. Az Equilor vezető elemzőjének is azzal kellett szembesülnie, hogy az utazási iroda az utolsó pillanatban az euró-forint árfolyam elmozdulására hivatkozva 30 ezer forinttal megfejelte a végösszeget. „Úgy látszik, nem olvastam el alaposan a szerződést” – mesélte a forint gyengülését firtató kérdésünkre a saját sztoriját Kiss Mónika.


Jelenleg bizony – fűzte hozzá –


a forintgyengülés mellett sokkal több érv szól, mint ellene.

Az Equilor januárra 320 forint körüli eurót jósol, a dollár pedig jövőre még nagyobb erőre kap, és az euró értékén is túlmutatva elérheti a 330 forintos árfolyamot. A dollár néhány hete már megkezdte a szárnyalását, az euró ára viszont hónapok óta 310 forint körül tipródott, ehhez képest jött most hirtelen a 2 százalékos gyengülés.


A héten egyre többet kellett fizetnünk az euróért


Akit csak a síelés érdekel

Az utazási irodák bebiztosították magukat a kellemetlenségekkel szemben. Többnyire euróban adják meg az áraikat, így vita nem lehet, csupán mi lepődhetünk meg, ha a gyengébb forintunkkal a tervezettnél is többe kerül a téli kiruccanás.

A Neckermann kérdésünkre ugyanakkor azt mondta, sokszor akcióznak kedvezményes euróárfolyammal, így érdemes figyelni a kínálatukat, mert ezzel valamelyest visszabillenthetjük a forint gyengülésének veszteségét. Szvoboda János cégvezető hozzátette, hogy érdemes minél korábban lefoglalni az utakat, mert a legtöbb szálloda nyújt előfoglalási akciókat. Ha ezekről lekésünk, sokszor 20-30, de akár 40 százalékkal drágábban tudjuk csak lefoglalni a kiszemelt szállást.

A sí- és snowboardutakra specializálódott MareMonti ügyvezetője ugyanakkor azt tapasztalja, hogy minden intelem hiába, a magyarok az utolsó pillanatig vacillálnak. Rónay Ossziánnak az a tapasztalata, hogy hiába vagyunk most jobban eleresztve, mint néhány éve, nem tudjuk, mit hoz a holnap. Sem a munkahelyünkön, sem a nagyvilágban.

Így a síutak foglalásain a MareMonti egyelőre nem érzi a fogyasztás növekedését. Évek óta három ország síterepei húznak: Olaszország, Ausztria és Franciaország. A Neckermann viszont egyre több magyar síelővel találkozik, és Szvoboda János ehhez még azt is hozzáteszi, hogy az utóbbi években Szlovákiában is rendkívül nagy fejlesztések voltak. Aki utoljára 10-15 éve járt ott, azok számára meglepetésekkel szolgál a szlovák pályarendszer felfedezése.

Ezért került a forint lejtőre

Kiss Mónika a forintgyengülés indokai mellett három fő érvet sorolt fel.

  • a kockázatvállalási étvágy csökkenése. A befektetők újabban igyekeznek megszabadulni a feltörekvő országok államkötvényeitől és devizáitól, mondván, a közelgő amerikai kamatemelés miatt azok kevésbé lesznek vonzók.
  • az euró is erősödött a napokban, mert az Európai Központi Bank egyelőre úgy döntött, nem ont túlzottan sok pénzt a piacra.
  • a Magyar Nemzeti Bank inkább a forint gyengítése mellett áll, mert ez olcsóbbá teszi a magyar termékeket külföldön, és ez hozzájárul a gazdaság növekedéséhez. Ráadásul még egy kis inflációt is generál, ami ugyancsak jól jön a gyakorlatilag stagnáló árak mellett.
A forint árfolyama szempontjából a következő hét különösen fontos lesz, mert kedden a Magyar Nemzeti Bank is dönt az alapkamatról, a rá következő napon pedig az amerikai jegybankárok is. Ráadásul az amerikai Fed 9 év után először emelhet a jelenleg nulla százalékos kamaton, és bármilyen csekély lesz ez, nagyot lökhet a befektetők által még hozamígéret nélkül is imádott amerikai értékpapírokon. A folyamat eredményeként a pénzüket kivehetik a a feltörekvő piaci devizákból, például a forintból, és betehetik dollárba.

Nehéz döntés előtt áll tehát az MNB. Kedden még úgy kell irányt mutatnia, hogy nem látja, mit hoz a másnap Amerikában. Úgy tűnik azonban, hogy a jegybank nagyon szeretne gyenge forintot. Még azzal együtt is, hogy a gyengébb árfolyam rontja az államadóssági mutatókat, jóllehet az alaptörvény mérséklődő adósságpályát ír elő.

Az állam idei eladósodottságának mértékét azon az árfolyamon állapítják meg, amely december 31-én lesz érvényben. A költségvetés 310,1 forintos euróval és mindössze 255,2 forintos svájci frankkal, valamint 230,1 forintos dollárral számolt (a frank jelenleg 292 forint, a dollár 289 forint).

Így idén 75,4 százalék lehetne az államadósság mértéke a GDP-hez, vagyis az országban összesen megtermelt értékhez képest. Ez az arány 2014-ben 76,9 százalék volt. Az euróárfolyam minden 1 forintos változása mintegy 0,1 százalékponttal módosítja a GDP-arányos államadósságot.


Ötéves távon is a csúcsokat közelíti a forint


Ami megnyugtató lehet

Az ING senior elemzője, Balatoni András kevésbé aggódik. Bár azt természetesen ő is észlelte, hogy a hét elején a londoni bankok ráöntöttek egy halom forintot a piacra, vagyis eladták azt, de vevő is volt, és nagy mennyiségre, tehát nem lehet akkora a baj. Miért nem?


Például azért – sorolja optimista érveit Balatoni András –, mert elképesztő mértékű a magyar kereskedelmi többlet. A magyar cégek jóval több árut tudnak eladni külföldön, mint amennyit vesznek. Az így megtermelt eurójukat azonban előbb-utóbb forintra akarják váltani, tehát nagy mennyiségben vesznek forintot, ez pedig erősíti a nemzeti valutánkat. Az ING elemzője szerint a gazdaság növekedése sem rossz, a harmadik negyedévben 2,4 százalék volt, és a lassulás is inkább csak a rossz időjárásnak és a mezőgazdaság rosszabb terméseredményeinek tudható be.

Ezért Balatoni András, a bizonytalan december után, 2016 elején inkább a forint erősödésére számít.