Csúszik a hátrányos helyzetű gyerekek ösztöndíjának kifizetése

-

A minisztérium és a program résztvevői egymásra mutogatnak.


Az EU-s forrásokból létrehozott „Út a szakmaválasztáshoz” ösztöndíjprogramban 10-18 ezer forintot kapnak a diákok. A program célja, hogy a hátrányos helyzetű általános iskolás végzős diákok piacképes szakmát nyújtó intézményekben tanulhassanak tovább. A gyerekek mellé mentorokat is rendeltek, akik szintén pénzt kapnának ezért.


A Roma Sajtóközpont cikke szerint azonban nem kapják meg se a gyerekek, se a mentoraik a nekik járó összeget. Van, olyan mentor, aki egy forintot se látott még ebből, egy hódmezővásárhelyi diák pedig csak a program első hónapjában kapta meg ösztöndíját, azóta nem.

Az RSK megkereste a projekt vezetőjét, aki írásban azt a választ adta, a gyerekek ösztöndíja nem alanyi jogon jár, ahhoz szükséges például a jogosultsági feltételek igazolása és különböző fejlesztő foglalkozásokon való részvétel. A projektvezető szerint nagyon sokszor hónapokba telik, amíg beérkeznek a dokumentumok hozzájuk. Az ösztöndíjat pedig csak azután folyósíthatják, ha minden feltételnek megfelelnek a gyerekek.

Egy hódmezővásárhelyi tanárnő viszont azt mondta, „volt egy időszak, amikor azt sem tudtam, kinek kell küldeni a dokumentumokat, ahogyan senki más sem tudta”, ugyanis a program 2015 elején gazdát váltott, a Nemzeti Munkaügyi Hivataltól a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz került, és egy ideig nem tudták, kinek címezzék a leveleket. Amikor pedig kiderült, kihez kell fordulniuk, akkor pedig arra derült fény, hogy több hónappal azelőtt elküldött leveleknek nyoma veszett.