Csúszik a felújított siklósi vár átadása is a Buda-Cash-botrány miatt

-

A városnak még el kellene végeztetnie egy 22 milliós garanciális javítást, de nincs pénze – írja a Dunántúli Napló weboldala, a bama.hu. Március 15-én lett volna az ünnepélyes avatás.


Siklósnak 170 milliója ragadt benn a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB Bankban. A segélyek és a közmunkásbérek kifizetésére kapott ugyan egy 13 milliós – visszafizetendő – gyorssegélyt az államtól, de a többi működési költségére egyelőre nincs pénze. Marenics János polgármester a lapnak elmondta, március végéig már az új OTP-s számlájukra befutó iparűzési adó is csak lélegzetvételt jelenthet, miközben étkeztetést, villanyszámlát, gázszámlát kell fizetniük. Szerinte egy szűk hónap alatt rendeződnie kellene az ügynek. Ráadásul az önkormányzati törvény alapján lehetőségük volt hiányt tervezni, amivel éltek is: 2015-re 60 milliós hiánnyal számoltak, ami szerinte tovább bonyolítja és nehezíti helyzetüket.

Szerinte az eset ráirányította a figyelmet arra, hogy míg a különböző betétekre, számlákon lévő privát és vállalkozói pénzekre vannak biztosítékok, az önkormányzatokra ilyen nem vonatkozik, ezért Siklós a több mint 170 millióját akár el is veszítheti. Az elmúlt 25 évben ezt a kérdést nem rendezték, Marenics János szerint ennek ideje volna jogszabály-módosítással elejét venni.