Csúszik a béketárgyalás

-

Február végére halasztják az ENSZ égisze alatt folyó genfi Szíria-közi tárgyalások újabb fordulóját, amelyet eredetileg február 8-ra tűztek ki – jelentette be az orosz külügyminiszter a szíriai ellenzékkel pénteken Moszkvában megtartott találkozóján. Szergej Lavrov nem közölte a halasztás okát.


Az orosz fővárosban megrendezett fórumon a szíriai kormánnyal szemben álló azon csoportosulások is megkapták az arab ország Moszkva által kidolgozott alkotmánytervezetét, amelyek nem vettek részt a hét elején megtartott asztanai tárgyalásokon.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország senkire sem kívánja ráerőltetni az alkotmánytervezetet. Mint mondta, a dokumentumban a szíriai kormánynak és ellenzéknek az elmúlt évben tett, az alaptörvényre vonatkozó javaslatait foglalták össze azzal a céllal, hogy előmozdítsák a genfi tárgyalásokat.

Lavrov ismételten méltatta a kazah fővárosban megtartott egyeztetést, amelynek keretében először ültek egy asztalhoz a szíriai kormány és a fegyveres ellenzék képviselői a hat éve tartó polgárháború kitörése óta, bár nem tárgyaltak közvetlenül.

A moszkvai egyeztetésre 25 ellenzéki képviselőt hívtak meg. Az úgynevezett „rijádi csoport”, a Tárgyalási Főbizottság (HNC) lemondta a részvételét, a szíriai kurdok Demokratikus Unió Pártja (PYD) viszont jelezte részvételi szándékát.

A tényleges résztvevők hivatalos listáját nem tették közzé.

Szergej Lavrov kedden hívta meg a szíriai ellenzék minden csoportját Moszkvába, hogy tájékoztassa őket az asztanai tárgyalások eredményeiről.