Csúnyán eláztatta az eső Nyugat-Magyarországot

-

Vízben állnak az utcák, homokzsákoznak Meszlenben, a Rábán árvízvédelmi készültség van.


Vízben állnak az utcák Meszlen településen, írja a Nyugat.hu. (A képeket ide kattintva láthatja a hömpölygő vízről). Balogh Nikoletta, a katasztrófavédelem szóvivője azt mondta, a településen három lakóházat megelőző jelleggel homokzsákokkal vesznek körül, és katasztrófavédelmi megbízott érkezik a faluba, hogy helyszíni szemlét tartson, írja a lap.


Hozzátette: egyelőre más településről nem érkezett hasonló bejelentés.

A belvíz miatt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint félpályás útlezárás van érvényben a 7453-as út egy szakaszán, Csörötnek és Kondorfa között, ezt is a Nyugat.hu írta.

A Vas Népe online szerint folyamatosan szakad az eső a megyében, a heves esőzések miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán Szentgotthárdnál. Az előrejelzések szerint a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán is másodfokú készültségi fokozatot meghaladó tetőzés várható.

A Vas népének is nyilatkozott Balogh Nikoletta, nekik azt mondta, hogy értesítették az áradás által leginkább veszélyeztetett települések polgármestereit, közbiztonsági referenseit a várható árhullám érkezéséről, és felkészítették őket az esetleges védekezésre. Az igazgatóság folyamatosan figyelemmel kíséri a várható időjárást és folyó vízállását. A katasztrófavédelmi megbízott helyszíni szemlét tart, az önkéntes tűzoltó egyesületek pedig figyelőszolgálatot látnak el a Rába áradása által érintett településeken, írja a cikk.

Az MTI kora délután azt írta, hogy az elmúlt napokban lehullott csapadék Letenye belterületét veszélyezteti, ezért helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el szombaton a város három vízfolyásán. A Murán Ausztria felől áradás indult, keddre harmadfokú készültséget meghaladó árhullám várható.

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóságnak az MTI-hez szombaton eljuttatott tájékoztatása szerint Letenyén a lehullott nagy mennyiségű csapadék belterületet veszélyeztet, ezért helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el szombat délelőtt a Gerencsér-árok, az Egresi-árok és a Vásártéri-árok mentén.

A Murán még nincs árvízvédelmi készültség, de az Ausztria felől hajnalban megindult áradás miatt Letenyénél lassan már emelkedik a vízszint. A jelenlegi előrejelzések szerint a folyó vízgyűjtőjén kedd estére a harmadfokú készültséget jelentő, 430 centimétert meghaladó árhullám is kialakulhat.

Jelentős áradást várnak a szakemberek a Kerka- és a Kebele-patakon is, ezért szombat délelőtt üzembe helyezték a Kebele árvíztározóját, illetve helyi vízkárelhárítási készültséget rendeltek el.

Update 18.40:

Vízváron elmosta a gázvezetéket, Somogytarnócán lakóházak udvarába tört be a víz - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-vel.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Vízvár külterületén az esőzés következtében megtelt a patakmeder, szombat délelőtt a víz elmosta a meder felett ívelő, betonba ágyazott gázvezetéket, a cső megrepedt és a gáz szivárogni kezdett. A sérült vezeték kijavítása kora estig tartott, addig szünetelt a gázszolgáltatás, amely mintegy 500 lakost érintett.

Somogytarnócán nyúlgáttal védték meg az ingatlanokat a szántóföldekről a lakóházak udvarába betörő víztől, a kertekből a tűzoltók két szivattyúval emelik át a vizet. Szombat délután a barcsi tűzoltók a lakókkal közösen mintegy 100 homokzsákot töltöttek meg. A felgyülemlett csapadék a Szabadság utcánál 6-8 ingatlant veszélyeztetett.