Csúnya vereséggel kezdték női pólósaink az Eb-t

-

A magyar női vízilabda-válogatott úgy kapott ki 14-10-re a belgrádi Európa-bajnokság első csoportfordulójában vb- és Eb-ezüstérmes Hollandiától, hogy az ellenfél már 11-3-ra is vezetett.


Eredmény, nők, A csoport, 1. forduló:

Hollandia-Magyarország 14-10 (4-1, 4-2, 4-3, 2-4)
a magyar góldobók:
Antal, Bujka 3-3, Keszthelyi 2, Takács, Csabai 1-1


A 2014-es budapesti Eb-n és a tavalyi kazanyi világbajnokságon is másodikként végzett hollandok ellen a 2015-ös vb-n csak kilencedik magyar válogatott erőtlen akciókkal kezdett, ugyanakkor a németalföldiek kétszer is bevették a magyar kaput (2-0). Sőt, már 3-0 volt oda, amikor több mint öt perc elteltével Takács Orsolya pontos ejtéssel szépített, a nyitórészt azonban 4-1-re a hollandok nyerték.


A gyámoltalan kezdést hasonló folytatás követte a második negyedben, amelynek elején ötödik létszámfölényes helyzetéből negyedszer lőtt gólt Hollandia (5-1). A második magyar emberelőnyből Keszthelyi Rita hamar betalált ugyan, utána viszont két holland gól jött válasz gyanánt (7-2). Bujka Barbara ügyes pöcköléssel javított valamelyest a helyzeten, de a félidőben 8-3-ra vezettek a hollandok.


A harmadik nyolc percet a kilencedik holland gól vezette be, kis idő múlva pedig már 11-3 volt az ellenfél javára, miközben a hollandok kapuja előtt csupa gyenge magyar megoldás követte egymást. A ritka kevés kellemes pillanat egyikeként Keszthelyi talált be elhajlásból (11-4). A tizenkettedik holland gólra Csabai Dóra, majd Antal Dóra is látványos bombával válaszolt, de a hátrány így is tetemes maradt (12-6).

A befejező negyedben keveset változott a játék képe, Hollandia kiengedve is uralta a mérkőzést, a magyar csapat pedig jobb híján a vereség mértékét próbálta csökkenteni. Bíró Attila szövetségi kapitány alakulatának igyekezetét részben siker kísérte, mivel 13-6 után Antal két alkalommal is bevette a holland kaput (13-8). A hajrában Bujka egymás után kétszer is jól centerezett, a vége azonban sima vereség lett: Hollandia 14-10-re győzött.

A magyar női csapat legközelebb kedden száll vízbe a szerb fővárosban, akkor - 15.15-től - a görögökkel találkozik. A férfiválogatott hétfő este mutatkozik be, ellenfele szintén Görögország együttese lesz, amellyel 20.15-től játszik. A meccset élőben közvetíti az M4 Sport.