Csúcstárca lehet a Külügyminisztériumból

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Hét államtitkársággal működő csúcstárcát csinálhat a Külügyminisztériumból Navracsics Tibor, aki Martonyi János utódja lehet, akár hosszabb távon is. A külgazdasági kapcsolatok is ide tartozhatnak majd, ám a Győri Enikő vezette Európai Ügyekért felelős államtitkárság a Miniszterelnökséghez kerülhet.


A hvg.hu értesülései szerint  a külgazdaság felügyelete a Nemzetgazdasági Minisztériumtól átkerülhet a hamarosan már Külgazdasági- és Külügyminisztérium néven futó tárcához. Az illetékes államtitkár belső források szerint nem Szijjártó Péter, hanem a Teva Magyarország Zrt. jelenlegi vezérigazgatója lehet. Szabó László környezetéből azonban cáfolták, hogy érkezett volna ilyen felkérés.

A hírportál szerint akár hét államtitkárság is lehet majd a tárcánál: a minden minisztérium természetes részét alkotó parlamenti-, illetve közigazgatási államtitkárságon túl a kétoldalú gazdasági kapcsolatokért, illetve a biztonságpolitikáért és nemzetközi szervezetekkel folytatott kapcsolatokért felelős államtitkárság már szinte biztosan megalakul. Utóbbit, ahogyan azt korábban megírtuk, Mikola István vezetheti majd (ő jelenleg még az OECD-nél, Párizsban dolgozik), míg a közigazgatási államtitkár Bíró Marcell lehet, aki jelenleg a közigazgatási tárcánál tölti be ezt a pozíciót.

Állítólag a külügyhöz kerül a magyar kultúra képviseletében és a magyar nyelv oktatásában külföldön nagy szerepet játszó Balassi Intézet felügyelete is: a 21 országban 23 tagból álló intézményhálózat komoly presztízst jelent a kormányon belül. A hvg.hu úgy tudja, hogy  Navracsics Tibor számos munkatársát viszi magával új munkahelyére, így a magasabb rangú vezetők közül Balatoni Monika társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is vele mehet.

A Győri Enikő vezette Európai Ügyekért felelős államtitkárság a Miniszterelnökséghez kerülhet, ami viszont működési zavarokat okozhat. Az EU egyik legfontosabb fóruma a külügyminiszterek tanácsa, amelynek előkészítésében az uniós államtitkárok vesznek részt. Köztük nagyon fontos a napi szintű kommunikáció, két külön minisztériumban ezt sokkal nehezebb lesz megszervezni. A portál szerint elképzelhető, hogy Navracsics Tibor hosszabb ideig is az új tárca élén maradhat, noha korábban azt lehetett hallani, hogy ősszel ő lesz a magyar delegált az Európai Bizottság egyik uniós biztosi pozíciójába. A Research Europa nemrég arról számolt be, hogy a kutatásért, innovációért és tudományért felelős uniós biztosi posztra eséllyel pályázhat Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia leköszönő  elnöke. Tovább ronthatja Navracsics brüsszeli esélyeit, hogy a miniszter egyéni mandátumot szerzett a magyar Országgyűlésben, távozása esetén új választást kell kiírni, ami kockázatot jelenthet a Fidesz mindössze egy fős kétharmados többségére. Ha a Teva Gyógyszergyár jelenlegi vezérigazgatója, Szabó László lesz a harmadik Orbán-kormány kétoldalú külgazdasági kapcsolatokért felelős államtitkára, azzal Szijjártó Péter sorolódna hátrébb. Persze, hogy ha Navracsics Tibor mégis Brüsszelbe menne, akkor Szijjártó Péter lehet az első számú jelölt a miniszteri posztra. A hvg.hu értesülései szerint Kovács Béla, kémgyanúba keveredett jobbikos politikus ügye is kihathat a Külügyminisztérium személyi állományára: elkezdődhet a tárcánál dolgozó, Moszkvában végzett diplomaták kiszórása, akikből már nincs sok, ugyanakkor akik maradtak, azokat kifejezetten jó szakembereknek mondják.