Csúcsra jár a menekülthullám Szegednél

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Ma délután 4-ig majdnem nyolcszáz embert fogott el a rendőrség. Állampolgárságukról nem adtak tájékoztatást. Vannak köztük gyerekek, csecsemők, sérültek. A rendőrök csatárláncban vizsgálják át utánuk a Tisza árterét.


A megyei főkapitányság szóvivője, Szenti Szabolcs rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be arról. hogy a megyei főkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Szeged területén és a vonzáskörzetében, a polgárőrséget is bevonva., miután reggel Szeged több pontjáról is lakossági bejelentés érkezett arról, hogy határsértőket látnak a városban.

A rendőrség a határsértők ellen idegenrendészeti eljárást kezdeményezett. Az elfogottakat egy Röszke melletti hangárba viszik, itt rögzítik adataikat, enni, inni kapnak, majd 24 órán belül tovább továbbszállítják őket az ország más részeire. Az épület befogadóképessége egyelőre elegendő ennyi ember fogadására.A rendőrség szerda délelőttől kezdve nagy erőkkel átvizsgálta a Tisza árterét. Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az akcióban az egyenruhák és a ruhákon látható jelölések alapján a helyi rendőri egységek mellett részt vettek a készenléti rendőrség és más megyei kapitányságok munkatársai, köztük olyanok is, akik bűnügyi vagy közlekedési területen dolgoznak.

A rendőrök csatárláncban felállva a belváros irányából a határ felé haladva lépésről-lépésre vizsgálták át az erdőt, miközben a töltést és az azon keresztül vezető utakat is egyenruhások zárták le. Itt több száz határsértőt találtak, köztük sok gyereket és néhány hónapos csecsemőket is. Az elfogottak között akadtak sérültek, volt olyan férfi, aki két mankóval sántikált, őket a mentőszolgálat munkatársai látták el.

Ezzel egy időben a városban is ellenőrizték a járőrök a járműveket, embercsempészeket és határsértőket szállító taxikat is megállítottak - derült ki a rendőrök rádiójából hallatszó beszélgetésekből.