Csúcsra jár a cigarettacsempészet

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Néhány nagyobb fogással már februárban félmillió doboz cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök.


Hatmilliárd forint értékben foglalt le csempészcigarettát és egyéb dohányterméket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az első félévben – derül ki a NAV legfrissebb adataiból. A csempészek leginkább cigarettát szerettek volna az országba hozni, ez tette ki a fogások majd teljes mértékét – 5,8 milliárd forintot. Emellett a lefoglalt fogyasztási dohány 180 milliárd forint értéke egészen elenyésző, a finomra vágott dohány 18 millió forintos értéke pedig aprópénz.


A pénzügyőrök összesen 171,7 millió szál cigarettát foglaltak le, ez 9 millió doboz cigarettát jelent. Összesen 9551 esetben kapták rajta a cigicsempészeket. Ennek alapján az átlagos lefoglalt mennyiség 946 doboz cigaretta.
Ez meglehetősen komoly növekmény a tavalyi teljesítményhez képest: 2015-ben bár több mint 18 ezer esetben foglaltak le cigarettát, ám a mennyiség meg sem közelíti az idei első félév teljesítményét.


Nagyobb tételben dolgoznak a csempészek


Tavaly egész évben mindösszesen 55,5 millió szál cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök, ami az idei hathavi produktumnak mindössze harmada. A lefoglalt fogyasztási dohány esetében nem tapasztalható hasonló ugrás 2015-höz képest: tavaly 423 millió forint értéket ért el a lefoglalt mennyiség, az idei időarányos teljesítés kicsivel ez alatt van. Ennek oka egyrészt nyilván az, hogy a csempészek több cigarettát akarnak behozni. Másrészt az év első két hónapjában több nagy fogása is volt a pénzügyőröknek, így már február végére lefoglaltak 460 ezer doboz cigarettát.