Csúcsot döntött a HIV-fertőzöttek száma az európai régióban

-

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es, most publikált statisztikája az Oroszországgal és Közép-Ázsiával kiegészült térségről szól. Az áll benne, hogy a keleti országokhoz köthető a fertőzöttek számának növekedése. A szakemberek hangsúlyozzák, nem a migránsok hozzák az akár AIDS-et is okozó vírust Európába.


Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt évben meghaladta a 142 ezret – közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO a december 1-jei AIDS-világnaphoz kapcsolódóan.

„Az adatok alapján a növekedés a keleti országokhoz köthető, ahol az újonnan diagnosztizált betegek száma az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére emelkedett” – írják az ECDC és a WHO szakértői.

„A HIV-fertőzés legyőzését célzó összes igyekezet ellenére az elmúlt évben 142 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Ez az eddigi legnagyobb szám, és nagyon nyugtalanító” – fejtette ki Jakab Zsuzsanna, a WHO európai regionális igazgatója.

A kép azonban nem egységes. „2005 óta egyes uniós országokban és az európai gazdasági térség (EEA) egyes országaiban a HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak száma megduplázódott, míg más államokban 25 százalékkal csökkent” – tette hozzá Andrea Ammon, az ECDC ügyvezető igazgatója.

Miként a fertőző megbetegedéseknél általában, ebben az esetben is fontos szerepet játszanak a szociális körülmények. Az elmúlt tíz évben az Európába érkező migránsok körében jelentősen visszaesett a HIV-fertőzöttek száma, ám társadalmi kirekesztésük növeli a fertőzés kockázatát. Léteznek arra utaló jelek, hogy a menekültek és migránsok csak Európában fertőződnek meg az immunrendszert gyengítő vírussal, és ez a veszély épp akkor fokozott, ha társadalmi kirekesztés áldozataivá válnak.

A WHO európai régiójában a legtöbb HIV-fertőzés a férfiakkal szexuális kapcsolatba lépő férfiak csoportjában jelentkezik. Az új fertőzöttek 30 százaléka 2005-ben ebből a csoportból került ki, 2014-ben pedig már 45 százaléka. Mindazonáltal a heteroszexuális kapcsolatok révén növekszik leginkább a HIV-fertőzöttek száma Kelet-Európában.