Csúcsnyereséget hoztak tavaly a trafikok, de nem mindenkinek

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

90 százalékos nyereséget fialt átlagosan a trafikokba fektetett pénz tavaly, azaz sok egyetlen év alatt csaknem visszahozta, amit a tulajdonos beletett. A 2013 közepi koncessziós újraosztásig viszont a trafikok még átlagosnak mondható, 10-20 százalékos sajáttőke-arányos nyereséget produkáltak, írja a HVG.hu.


A nyereségesség főként a trafik helyétől függ, sok vevő főleg Budapesten, illetve a vidéki nagyvárosokban és a nyugati határszélen van.

Van néhány olyan szereplő, aki óriásit szakított, írja a HVG, kiemelve, hogy egy Sopronban működő trafik 2013-ban fél év alatt 2,6 milliárd forint forgalmat bonyolított, a tavalyi, első teljes évben pedig 3,5 milliárd forint bevételre tett szert. Nagy bukást nem találtak a hírességeknél, illetve a "valaki valakije" trafikosoknál sem, írják.

Ugyanakkor nyáron a dohányértékesítést évtizedek óta ismerő egyik vállalkozó már elmondta, hogy a mintegy hatezer koncessziót nyert cég közül ötszáznak, de legfeljebb ezernek megy jól az üzlet, a többiek számára inkább a túlélés a tét.