Csoportpert kezdeményeznek Weinstein és filmvállalatai ellen

Fotó: AFP / YANN COATSALIOU

-

Több mint ötven nő állítja, hogy a producer szexuálisan zaklatta és bántalmazta az elmúlt három évtizedben.


Egy újabb, anonimitást kérő színésznő indított pert Harvey Weinstein ellen szexuális zaklatás miatt. Keresetében egyúttal csoportper megindítását javasolta Weinstein és az általa alapított két filmvállalat ellen. A Los Angeles-i kerületi bíróságra benyújtott kereset szerint a The Weinstein Company és a Miramax megkönnyítette és segített elleplezni Weinstein szexuális visszaéléseit.

A kereset szerint több tucatnyian, de valószínűleg akár több százan is lehetnek a javasolt csoportos per tagjai. Ez az első alkalom, hogy a Weinstein-ügyben csoportper-státusz megállapítását kezdeményezték a bíróságon. A csoportper nagy, személyükben azonosítatlan csoportok nevében való fellépést tesz lehetővé a bírósági eljárásban.

Az ötmillió dollárig terjedő kártérítési igény akár meg is triplázódhat, mivel a kereset a szövetségi RICO-törvényre (zsarolással kapcsolatos, valamint korrupt szervezetek elleni törvényre) hivatkozik az ügyben.

Az 1970-ben elfogadott törvényt eddig egyebek mellett maffiafőnökök, profi sportligák, abortuszellenes aktivisták és papok szexuális bűncselekményeit leplező katolikus egyházmegyék ellen alkalmazták.

Weinsteint és filmvállalatait a dokumentum zsarolással, fenyegetéssel, bántalmazással, valamint érzelmi stressz szándékos és gondatlan okozásával vádolja. A cégeket egyúttal gondatlan felügyelet miatt is vádolják.

Több mint ötven nő állítja, hogy Weinstein szexuálisan zaklatta és bántalmazta az elmúlt három évtizedben. A befolyásos producert az amerikai filmakadémia megfosztotta tagságától. A Los Angeles-i, New York-i és a londoni rendőrség is nyomoz a vádak, köztük szexuális erőszak ügyében.

A producer eddig tagadta, hogy bármikor közös megegyezés nélkül lépett volna szexuális kapcsolatba valakivel. A szerdán benyújtott keresetben szereplő felperes, akit az anonimitás miatt az ilyen esetekben szokásos Jane Doe néven tüntet fel a dokumentum, azt állítja, hogy Weinstein egy Miramax-produkció meghallgatására hívta őt az irodájába, ahol azt kérte tőle, hogy vetkőzzön le. A színésznő ezt többször megtagadta, a producer pedig azzal fenyegette, hogy tönkreteszi a karrierjét, majd bezárta egy lépcsőházba, ahonnan egy alkalmazott szabadította ki. A történtek időpontját nem közölték.

A felperes szerint a Weinstein Co. és a Miramax segített a producer szexuális visszaéléseinek eltusolásában és kémkedett a Weinsteint megvádoló áldozatok után vagy fenyegetően lépett fel velük szemben. A felperes a csoportpert olyan nők nevében akarja elindítani, akiket Weinstein meghallgatásra hívott, majd szexuálisan zaklatta, bántalmazta őket. Kedden egy másik színésznő, aki azzal vádolta meg Weinsteint, hogy 2016 tavaszán megerőszakolta, szintén pert indított a producer és a Weinstein Co. ellen.

Harvey Weinstein a fivérével, Bobbal az 1970-es években alapította a Miramax filmvállalatot, majd 2005-ben eladták a céget és megalapították a The Weinstein Companyt (TWC).