Csontváry-múzeum épülhet Budapesten

Fotó: VS.hu / Kummer János

-


Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette az elhelyezési ötletpályázat kiírását egy új Csontváry-múzeum létrehozására, amelyben a mester hat nagyméretű alkotása lenne látható. Lázár János Csontváry 1918-as levelére hivatkozott, amelyben a művész leírta, hogyan képzeli múzeumát.

A Csontváry-múzeum Budapesten a Liget II. projekt részeként épülhetne fel a Nyugati pályaudvar mögötti, rehabilitálandó területen – írja keddi számában a Népszabadság a Miniszterelnökségtől kapott szóbeli tájékoztatásra hivatkozva.

„Az ötletpályázat nem több és nem kevesebb, mint építészek, szakértők és szakmabeliek véleményének, álláspontjának és javaslatainak kikérése abban a kérdésben, hogy meg lehet-e, és amennyiben igen, hol és hogyan lehet megvalósítani Csontváry Kosztka Tivadar álmát száz évvel a művész eredeti terveit követően. Az, hogy Csontváry tervei egy évszázaddal később is megvalósulhatnak, a legkisebb mértékben sem a pécsi Csontváry Múzeum integritásának csorbításáról szól” – közölte a Miniszterelnökség sajtóosztálya.

Korábban a Honvéd Főparancsnokság épületében rendezett kiállításra júniusban szállították Budapestre a festő műveit. A Népszabadság szerint ekkor sokan kételkedtek abban, hogy a képek visszakerülnek majd az 1973 óta Pécsett működő Csontváry Múzeumba, annak ellenére, hogy a Miniszterelnökség illetékesei azt garantálták.